"Romania este parte si a fost "contaminata" de boom-ul economic global din ultimi zece ani. E greu de presupus ca o contagiune pozitiva ar putea sa existe si ca riscul uneia negative e total eliminata. Suferim impreuna cu economia europeana criza economica globala", a spus Vladescu, intrebat daca Romania va fi contaminata de situatia din Grecia.
 
Autoritatile de la Atena se confrunta cu o criza a datoriilor (de circa 120% din PIB) si au cerut formal, saptamana trecuta, activarea mecanismului de sprijin financiar cu o valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de tarile din zona euro si de FMI.

Numai ca ministrii de Finante din statele euro au aprobat duminica un ajutor financiar pentru Grecia in valoare de 110 miliarde de euro, cel mai mare din istorie acordat vreodata unui stat. In schimbul acestor fonduri, echivalente cu circa jumatate din PIB-ul statului (240 mld. euro in 2009), autoritatile de la Atena au promis adoptarea unor masuri de austeritate extrem de dure.

Aceasta este prima procedura de "bailout" pentru un stat din zona euro, dupa ce Grecia a "trisat" in 2001 pentru a intra in zona euro, "aranjand" statisticile.

Criza la noi
 
Ministrul a mai aratat ca, in contextul actual al crizei economice, Romania a beneficiat de pe urma faptului ca nu a existat si o criza financiara si nu a fost nevoie sa fie "curatite" banci.

"Romanii nu ar trebui sa fie deprimati. Situatia e complicata, dar situatia nu e in niciun caz ingrozitoare. Situatia nu mai este atat de stralucitoare ca in 2007, dar este infinit mai buna decat in 1997", a explicat Vladescu.

 
O misiune a FMI se afla la Bucuresti pana pe 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala. In urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord de 850 milioane euro.

Potrivit lui Vladescu, in Romania, se vor face oricate disponibilizari va fi nevoie pentru eficientizarea sistemului public si reducerea cheltuielilor bugetare.

Discutiile cu FMI

Oficialul a mai spus ca discutiile cu Fondul Monetar International sunt complicate, ca urmare a situatiei economice in care se afla Romania, insa nu exista in prezent riscul de a interupe acordul.
 
"Nu exista in acest moment un risc de a nu continua discutiile cu Fondul Monetar. Discutiile sunt complicate pentru ca situatia economica este complicata, dar nu vad in acest moment un risc de a nu continua acordul cu Fondul Monetar", a explicat ministrul Finantelor Publice.

De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

Datoriile catre companii

Surse guvernamentale au declarat, citate de Mediafax, ca Guvernul va solicita iar FMI, in discutiile privind a patra evaluare a acordului stand-by, o noua derogare de la tinta datoriilor restante pe care statul trebuie sa le achite de la buget, care nu a fost indeplinita nici in primul trimestru din acest an.

Potrivit ministrului de Finante, o parte semnificativa a datoriilor statului de anul trecut a fost acumulata de autoritatile locale, care s-au bazat pe o evolutie economica mai favorabila si au sperat ca vor fi platiti din bugetul pe anul 2010 pentru obligatiile neachitate.

"Anul trecut a existat un anumit optimism spre sfarsitul anului legat de evolutia economica. Si atunci, la nivelul multor autoritati locale (...), a avut un fel de acord cu furnizorii, cu prestatorii de servicii, cu constructorii, de a duce lucrarile mai departe in ideea ca vor fi platiti din bugetul anului 2010. Bugetul anului 2010 s-a dovedit mai putin consistent decat speranta de la mijlocul anului trecut si asta a pus in imposibilitate plata foarte rapida a acestor datorii", a afirmat Vladescu.

Guvernul a stabilit cu FMI sa ajunga cu plata TVA catre companii in termenul legal de 45 de zile pana la jumatatea acestui an, potrivit ministrului. "Ministerul Finantelor nu plateste direct datorii, Ministerul Finantelor restituie TVA in relatia directa cu companiile si, din acest punct de vedere, trendul este in mod evident crescator. Avem inclusiv cu Fondul Monetar o tinta de a ajunge cu plata TVA-ului la maxim 45 de zile si este o tinta pe care o vom atinge pana la mijlocul acestui an", a spus Vladescu.

"Acum suntem undeva inspre 1,6 – 1,7 miliarde de lei (cu nivelul arieratelor - n.r.). (...) Plata tuturor datoriilor de anul trecut ar reduce consistent capacitatea investitionala noua din acest an. Statul plateste datoriile. Am platit mult din datoriile de anul trecut", a explicat Vladescu. El a dat ca exemplu datoriile in valoare de 243 de milioane de euro pe care statul le-a platit firmei americane Bechtel.

Investitii

Potrivit ministrului, fondurile pentru investitii de care inca dispune Romania pentru acest an se ridica la 8-10 miliarde de euro, care este convins ca acesti bani vor fi utilizati pana la finele anului.

"Romania are inca fonduri suficiente, discutam de cateva miliarde, 8-10 miliarde de euro care ar trebui investiti, discutam de sume, care puse in corespondenta cu banii europeni sunt consistente si sunt convins ca in acest an acesti bani vor fi utilizati", a spus Vladescu.

Intrebat care ar fi domeniile care ar genera venituri cu banii statului, oficialul a raspuns ca se asteapta la o inviorare a sectorului constructiilor in momentul in care vor incepe sa fie alocate fonduri pentru acest sector.
 
"Avem o piata functionala (a constructiilor – n.r.), iar cat de sus sau cat de jos sunt preturile e problema analistilor. Ma astept sa fie un reviriment al constructiilor in momentul in care investitiile statului vor porni", a punctat acesta.

Pe de alta parte, el a atras atentia ca proiectele de investitii in infrastructura nu vor fi finalizate intr-un timp foarte scurt, intrucat procesul este destul de lung si birocratic.

"Foarte repede nu se vor construi, ca prin minune, 10 cartiere de locuinte sau 100 de kilometri de autostrada. Exista un process de implementare al investitiilor si acest proces nu se simplu, e un proces destul de indelungat si birocratic, pentru ca pana te apuci sa construiesti exista multa birocratie in fazele premergatoare", a mentionat Vladescu.

El a aratat ca o buna parte din aceasta birocratie a blocat proiecte inclusiv dintre cele finantate prin fonduri europene, pentru ca au fost contestari ale licitatiilor, unele dinte ele fiind inca in justitie.

"In momentul in care aceste lucruri vor fi rezolvate, se va vedea un ritm mult mai sustinut de implementare", a continuat oficialul.

Bani pentru autostrazi

Vladescu a mai spus ca este de acord si sustine propunerea ministrului Transportului, Radu Berceanu, de a fi alocati mai multi bani in infrastructura, insa deocamdata nu exista fonduri care sa permita o astfel de initiativa.

"In mod foarte responsabil, ministrul Berceanu solicita mai multi bani, ca si ceilalti colegi ai mei, pentru domeniul pe care il gestioneaza si sunt absolut de acord ca inca un miliard de euro sau 2 miliarde de euro ar trebui sa putem aloca pentru investitii in infrastructura. Din acest punct de vedere, ministrul Berceanu are dreptate si il sustin. Intre ceea ce ne trebuie si ceea ce ne permitem e intotdeauna o diferenta mare", a explicat ministrul Finantelor Publice.

Berceanu declara in aprilie, pentru Gandul, ca autoritatile trebuie sa discute cu Fondul Monetar, cu Uniunea Europeana posibilitatea ca un an-doi deficitul bugetar sa fie ceva mai mare, cu 1-2 puncte procentuale din PIB, insa ca acea diferenta sa fie folosita exclusiv si strict, numai si numai pentru niste proiecte de investitii cu efect multiplicator in economie.

Remanierea lui Vladescu
 
Ministrul Finantelor Publlice, Sebastian Vladescu, a mai declarat la emisiunea Pro TV ca nu este ingrijorat de o eventuala remaniere a sa, neavand discutii cu premierul sau presedintele in acest sens, si a mentionat ca prima lui spaima in momentul de fata este evolutia economiei globale.

"Remanierea nu este un lucru care se discuta pentru ca cineva intr-un ziar sau pe un blog spune ca cineva va fi remaniat. In cazul in care se va pune problema, sunt convins ca primul ministru sau presedintele vor discuta prima data cu mine. Deocamdata aceasta discutie nu a existat. (...) Remanierea este ultima mea spaima in momentul de fata", a spus Vladescu in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani".

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!