Ministrul Finantelor: Cresterea economica a Romaniei este mai echilibrata decat in anii anteriori. Principalele declaratii ale Ancai Dragu la Euromoney CEE Forum de la Viena
Cresterea economica a Romaniei este mai echilibrata decat in anii anteriori, este sustinuta de exporturi, de consum si investitii, iar autoritatile sunt increzatoare in cifrele bugetului pe 2016 si in resursele interne care ar putea compensa in acest an riscul unei potentiale scaderi a cererii externe, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, marti, la Viena, la Euromoney CEE Forum 2016.
"Estimam pentru 2016 o crestere reala a PIB de 4,1%, peste media Uniunii Europene. Cresterea economica a Romaniei este mai echilibrata decat in urma cu cativa ani. Daca anterior exporturile erau principalul motor de crestere, suntem increzatori ca pentru 2016 exporturile, consumul si investitiile sunt impreuna motoare de crestere", a spus Dragu, transmite Agerpres.
Intrebata daca in 2015 cresterea economica a Romaniei s-a situat la 3,7%, Anca Dragu a raspuns "cel putin 3,7%".
Ministrul a mentionat noul Cod Fiscal, in vigoare din 2016, care cuprinde reduceri semnificative ale unor impozite si taxe importante, printre care scaderea TVA de la 24% la 20% si a impozitului pe dividende de la 16% la 5%, un mesaj foarte bun pentru mediul de afaceri.
"Suntem increzatori ca resursele financiare suplimentare vor ramane in economia romaneasca in 2016 si vor merge catre investitii", a spus Anca Dragu.
Ea a subliniat ca autoritatile au fost foarte prudente in proiectiile macroeconomice si de deficit bugetar pentru 2016, situat la 2,95% din PIB dupa metodologia ESA a UE si la 2,8% din PIB pe metodologia cash.
"Suntem foarte increzatori in cifrele bugetului pe 2016. Estimarile au fost foarte prudente pentru veniturile bugetare. Riscurile unor derapaje in politicile fiscale sunt foarte reduse. Nu am luat in considerare, la estimarea veniturilor bugetare, efectele de runda a doua si imbunatatirea colectarii datorita restructurarii ANAF", a declarat oficialul roman.
In ceea ce priveste riscurile pentru 2016, Dragu a mentionat o potentiala crestere economica mai lenta in UE, principalul partener al Romaniei, dar a subliniat ca exista resurse interne astfel incat cererea interna sa compenseze o potentiala cerere externa mai scazuta.
Ea a mai mentionat ca sistemul bancar din Romania este intr-o situatie financiara buna, foarte lichid si bine capitalizat, profitabiltatea a revenit, autoritatile sunt confortabile cu calitatea bilanturilor bancilor, iar creditarea se relanseaza, inregistrand cresteri cu doua cifre pentru anumite categorii de credite.
Ministrul Finantelor a aratat ca a crescut creditarea pentru consum, industria auto, IT, industria usoara.
Anca Dragu s-a mai referit la necesarul de finantare al Romaniei pentru 2016, de 70 miliarde lei sau 9,4% din PIB, precizand ca va fi o abordare echilibrata privind piata interna si cea externa, precum si in ceea ce priveste maturitatile. Ea a adaugat ca, pentru moment, finantarea in euro este mai atractiva, datorita randamentelor mai mici pentru toate maturitatile.