MFP: Excedent bugetar de 1,28% din PIB, dupa primele 10 luni. Dragu: Provine din neexecutarea investitiilor; in 2016 am programat investitii de 37,7 mld. lei
Excedentul bugetar la 10 luni nu trebuie sa ne bucure, pentru ca provine din neexecutarea cheltuielilor de investitii, in conditiile in care acestea au reprezentat doar jumatate din programul anuntat, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
"Avem un surplus bugetar, dar care nu trebuie sa ne bucure. Ne-am uitat pe structura acestui surplus si el provine dintr-o neexecutare a cheltuielilor de investitii. Acest lucru arata o ineficienta in zona investitiilor, o capacitate institutionala ce trebuie imbunatatita. Aceasta este prioritatea mandatului meu. (...) Executia la 10 luni fata de program a fost undeva la jumatate, dar analizam in ce masura noiembrie si decembrie sunt luni de executie sau doar pentru decontarea unor investitii deja efectuate in lunile precedente", a spus ministrul Finantelor.
Dragu a precizat ca se lucreaza la o estimare in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar la finalul acestui an.
"Este destul de dificil. Sa cheltuiesti foarte multe miliarde intr-o luna de zile ar trebui sa ne puna intrebarea legata de calitatea acestor cheltuieli. Dar, desigur, unele proiecte sunt foarte avansate si este numai o chestiune de timp pana a transmite aceste cheltuieli catre decontare", a subliniat ministrul.
Bugetul pe anul viitor prevede cheltuieli de investitii de 37,7 miliarde de lei, fata de 33 de miliarde de lei anul acesta. "Speram ca executia sa fie mai buna", a mai spus Anca Dragu.
In opinia sa, achizitiile publice reprezinta un domeniu important pentru stimularea investitiilor, pentru cresterea executiei pe partea de investitii.
Executia bugetului general consolidat la finele primelor zece luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 9,04 miliarde lei, adica 1,28% din PIB, fata de excedentul de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, in perioada similara din 2014, a anuntat Ministerul Finantelor Publice.
Dupa primele noua luni, excedentul fusese de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, de 191,6 miliarde lei, reprezentand 27,2% din PIB, au fost in primele zece luni din 2015 cu 7,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,6 puncte procentuale.
S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din 2014 la incasarile din impozitul pe venit (+13,3%), TVA (+11,8%), venituri nefiscale si impozit pe profit (+11,2%) si accize (+7,4%).
Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,8% fata de anul anterior. Au fost influentate atat de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de 2014 la impozite si taxe pe proprietate cu 2,1%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,8% si venituri nefiscale cu 2,4%.
Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, de 182,6 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere in PIB.
O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (-10,2%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.
In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 36% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 22,7 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB , in termeni nominali cu 11,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.