Anca Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazeaza pe un deficit de 2,95% si o crestere economica de 4,1%
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat joi proiectiile macroeconomice ale bugetului de stat pe 2016, aratand ca deficitul ESA este de 2,95%, o crestere economica de 4,1% din PIB si un PIB nominal de 746,6 miliarde lei.
"Deficitul ESA pentru anul viitor il estimam la 2,95% din PIB, corespunzator unui deficit cash de 2,8% din PIB si a unui deficit structural de 2,73% din PIB, aceste cifre sunt calculate intr-un cadru macroeconomic pornind de la o crestere economica de 4,1% a PIB si un PIB nominal de 746, 6 miliarde lei", a declarat Anca Dragu, transmite Agerpres.
Ministrul a spus ca bugetul porneste de la o estimare a veniturilor pentru anul urmator, astfel incat sa fie o crestere nominala a acestora cu 1,6%, adaugand ca proiectia veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculati de Comisia Nationala de Prognoza.
"La estimarea cheltuielilor s-au avut in vedere masurile care au fost adoptate de Parlament si de Guvern in anul 2015 pentru anul 2016 si au ca efect majorarea cheltuielilor cu 13 miliarde de lei", a mentionat ministrul Finantelor.
Ea a mai aratat, referitor la principalele categorii de cheltuieli cuprinse in bugetul consolidat pe 2016, ca investitiile inregistreaza o crestere ajungand la 5,1% din PIB, fata de 4,7% din PIB estimat pentru anul 2015, cheltuielile de asistenta sociala sunt aproximativ constante, iar cheltuielile de personal inregistreaza o crestere de la 7,3% la 7,7% PIB ca urmare a numeroaselor cresteri salariale care au avut loc.
Potrivit acesteia, in privinta cheltuielilor cu sanatatea, va fi o crestere de 3,1 miliarde de lei atat la Ministerul Sanatatii, cat si la CNAS, o crestere a cheltuielilor cu educatia cu 9,6% fata de 2015, precum si o crestere semnificativa pe zona cercetare-dezvoltare cu 23%.
Ea a spus ca abordarea fiscal-bugetara la intocmirea bugetului cuprinde "asigurarea stabilitatii si predictibilitatii fiscale pentru cresterea increderii mediului de afaceri si stimularea investitiilor private", "cresterea eficientei folosirii resurselor bugetare, cresterea transparentei in conducerea politicii fiscal-bugetare".
"Avem in vedere supunerea proiectelor pentru anul urmator dezbaterilor publice, precum si o monitorizare atenta a implementarii acestor proiecte si schimbarea paradigmei contribuabil-stat printr-o atitudine mai prietenoasa fata de contribuabil, astfel incat statul sa fie in slujba contribuabilului. Ne gandim la o serie de masuri de introducere a platii cu cardul si a platilor online, conectarea tuturor bazelor de date din interiorul ANAF, dar si intre diferite institutii ale statului, astfel incat sa reducem birocratia si drumurile pe care contribuabilii le fac de la un ghiseu la altul", a explicat Dragu.
Proiectul de buget urmeaza sa fie pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor incepand de vineri seara, cel tarziu sambata dimineata. Saptamana viitoare va fi adoptat de Guvern si trimis la Parlament, astfel incat forul legislativ sa il adopte pana in 17 decembrie, a mai spus Dragu.