O gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casa si masina (RCA), abonament la sala de fitness si dans, bilete la cinema, carti, medicamente sau sustinerea unor entitati nonprofit.

In noul sistem, angajatorul nu va mai retine la sursa obligatiile salariatului, dar acesta trebuie sa tina cont ca, in data de 1 mai 2019, va avea scadenta, a declarat Stefan.

Cel care realizeaza venitul va folosi acest venit, in folosul lui, pana apare obligatia de plata catre Fisc. Insa, va trebui sa aiba in vedere ca in luna mai e scadenta si va trebui sa faca acea declaratie fiscala in care se vor inregistra atat veniturile cat si drepturile. Nu va avea neaparat o sarcina de plata in luna mai”, a spus ministrul.

Potrivit lui Stefan, vor exista deductibilitati legate de familiile cu copii in functie de veniturile realizate, la care se adauga deductibilitati legate de abonamentele la retelele de sanatate. Romanii vor putea deduce costuri cu educatia si cheltuieli cu imbunatatirea confortului locuintei. In plus, legea va viza si donatiile, sponsorizarile ONG-urilor cu scopuri caritabile sau a centrelor culturale.

Ministrul Finantelor a ami anuntat ca va exista un consultant fiscal pentru fiecare contribuabil, care va oferi asistenta in permanenta.

El va va asista in permanenta, precum medicul de familie. Deci veti avea telefonului lui, veti avea contactele lui. Ori de cate ori simtiti nevoia sa-i puneti o intrebare, il veti putea apela. Deci pe ideea ca preventia poate sa fie mult mai eficace decat interventia postfactum. (...) Consultatul fiscal va asista si in intocmierea declaratiei fiscale, pe care o va depune la Fisc in numele dumnevoastra”, a declarat ministrul Finantelor Publice.

In momentul in care apare obligatia de a plati ceva la Fisc, cetateanul trebuie sa se ocupe de acest lucru printr-o modalitate moderna de plata, a mai completat Stefan.

Intrebat de declaratia sa potrivit careia ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanti fiscali care sa-i ajute pe romani sa intocmeasca declaratiilor fiscale, care ar putea fi platiti chiar si cu 10.000 de lei, ministrul Finantelor a spus ca a fost o estimare fara un calcul in spate.

Suntem in faza in care vorbim despre descrierea unui concept. Nu avem toate elementele privind toate detaliile, dar pe un calcul grosier noi am spus ca daca sunt 7,5 milioane de gospodarii in Romania (...) si un consultant fiscal ar putea sa asiste 200 de gospodarii, in medie, am ajunge la 35.000 de consultanti fiscali. (...) Deci va fi o profesie liberala. Va avea ca optiune sa se formeze ca si consultant fiscal si, ca sa existe o motivatie in aceasta optiune, m-am gandit ca un onorariu de 10.000 de lei pe luna ar fi o motivatie suficienta”, a completat Stefan.

Ministrul Finantelor a mai spus ca in maximum de 60 de zile vor fi creionate proiectele pe toate masurile pe care vrea sa le reglementeze.