Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este noul sef al Fondului Monetar International
Christine Lagarde, care ocupa acum functia de ministru al finantelor in Franta, a fost aleasa, in unanimitate, de boardul FMI, pentru ocuparea functiei de director general al institutiei, potrivit Reuters. Lagarde ii succede lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat in urma unui scandal sexual.
"Board-ul FMI a ales-o astazi (marti, n.r.) pe Christine Lagarde ca director general al Fondului si presedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, incepand cu 5 iulie 2011", a anuntat FMI printr-un comunicat.
Mandatul de cinci ani al noul sef al FMI incepe din 5 iulie.
Lagarde si-a asigurat postul dupa ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia si Rusia, i-au sustinut candidatura. Statele Unite au anuntat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde inaintea sedintei de marti a celor 24 de membri ai board-ului director.
Singurul contracandidat pentru postul de sef al FMI a fost Agustín Carstens, guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului.
Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial.
Cine este Christine Lagarde?
Foarte respectata la Paris, dar si de omologii sai din G20 si din zona euro , Lagarde a condus o firma de avocatura importanta din Chicago, inainte de a intra in politica franceza, in urma cu sase ani.
Ea s-a ocupat de comertul international si agricultura, inainte ca presedintele Nicolas Sarkozy sa o numeasca ministru de Finante, in 2007.
Lagarde a fost criticata dur pentru mai multe gafe, dar a reusit sa straluceasca pe fondul crizei financiare din 2008, cand a depus eforturi pentru un raspuns european coordonat.
In varsta de 55 de ani, ea este cunoscuta ca fiind foarte muncitoare, directa si un negociator abil. In 2009, revista Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai influente femei din lume, in timp ce Financial Times a desemnat-o drept cel mai bun ministru de finante din UE.
Lagarde a avut, insa, si ea propriile probleme legale. Un procuror francez a avertizat recent ca o va ancheta pentru abuz de putere, intr-un proces din 2008, in care a fost implicat fostul politician si om de afaceri Bernard Tapie, legat de vanzarea Adidas de catre Credit Lyonnais in 1993.
Pe acelasi subiect: