FMI va da banii Greciei dupa ce se asigura ca reformele si finantarea UE sunt in curs. Criza continua
Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa se asigure ca reformele din Grecia sunt in curs de aplicare, iar statul elen va fi finantat de zona euro, inainte de a furniza urmatoarea transa din imprumutul convenit anul trecut, a declarat luni seful interimar al FMI, John Lipsky, citat de Reuters.
"Pentru o evaluare pozitiva a actualului program cu Grecia, care implica aprobarea unei noi transe, boardul FMI trebuie sa constate ca planul este in curs de aplicare si este finantat", a afirmat Lipsky.
Parlamentul elen trebuie sa voteze pe 28 iunie un nou pachet de reforme si masuri de austeritate, astfel incat sa fie respectate tintele bugetare convenite anul trecut cu FMI si UE pentru ajutorul de 110 miliarde de euro.
"Continuarea programului inseamna ca autoritatile elene au aprobat un plan de masuri care sa il readuca in parametrii conveniti", a explicat oficialul FMI, dupa discutii cu ministrii de Finante din zona euro.
Zona euro trebuie totodata sa garanteze ca va continua sa finanteze statul elen, a adaugat Lipsky.
O noua criza
Criza datoriilor suverane din zona euro reprezinta un pericol pentru redresarea economica, iar tarile din regiune trebuie sa faca mai mult pentru rezolvarea problemei si consolidarea fiscala, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), citat de Reuters.
"Redresarea continua, dar criza datoriilor suverane din statele periferice ameninta sa depaseasca aceasta perspectiva favorabila, fiind multe de facut pentru a asigura o uniune monetara dinamica si solida", potrivit unui raport al FMI referitor la cele 17 state care folosesc moneda unica.
In raport se arata ca "un nucleu solid de state din zona euro se indeparteaza de periferia care se confrunta cu provocari majore, cu un nivel foarte ridicat al datoriilor, cu grave probleme de competitivitate si sisteme bancare fragile".
Masurile strategice ferme din partea autoritatilor nationale reprezinta o preconditie, dar acestea trebuie sustinute de coeziunea reala a tuturor statelor din zona euro, considera FMI, care avertizeaza ca dileme dificile amplifica incertitudinile legate de viitor.
In lipsa unor masuri decisive in zona euro, tensiunile din piata financiara, concentrate in prezent pe economiile periferice, ar putea sa se extinda in centrul zonei euro si dincolo de regiune, potrivit raportului.
FMI considera totodata ca Banca Centrala Europeana trebuie sa majoreze treptat dobanda de politica monetara, astfel incat inflatia sa fie tinuta sub control fara sa fie pusa in pericol redresarea economica.
Incercarile de a salva Grecia arunca in haos piata asigurarii datoriilor suverane
Incercarile disperate ale UE si Bancii Centrale Europene de a evita intrarea Greciei in incapacitate de plata creeaza confuzie pe piata asigurarii impotriva riscului de neplata (credit default swap-CDS) si vor conduce probabil la o reformare a acesteia in viitor, potrivit publicatiei Financial News.
Problema este cauzata de definitia "evenimentului de credit", care ar putea conduce la neplata asigurarilor pentru datoriile Greciei, chiar daca statul a intrat in incapacitate de plata, potrivit participantilor la piata. "Evenimentul de credit" reprezinta o schimbare brusca a situatiei unui debitor, precum falimentul sau incalcarea termenilor unui imprumut sau unei emisiuni de obligatiuni, care pune sub semnul intrebarii capacitatea acestuia de a-si achita obligatiile ulterioare. Astfel de evolutii pot cauza plata asigurarilor.
Definirea "evenimentului de credit" ar putea declansa dispute juridice intre vanzatorii si cumparatorii de asigurare pentru obligatiunile elene si ar putea submina piata mondiala a CDS-urilor, in valoare de 264 miliarde de dolari. Totodata, o astfel de situatie ar creste costurile la care se imprumuta statele cu probleme de la periferia zonei euro, ca Irlanda sau Portugalia.
"Pune sub semnul intrebarii utilitatea CDS-urilor pentru obligatiuni suverane, deoarece in mod clar platesti pentru a fi protejat, dar cand ai nevoie nu primesti (despagubirea, n.r.)", a spus Gary Jenkins, analist la Evolution Securities.
Ceea ce se va intampla in cazul Greciei va afecta increderea in piata de asigurare a datoriilor, considera Jonathan Compton, manager de portofoliu la Bedlam Asset Management.
"Aceasta situatie va distruge increderea in valoarea asigurarii obligatiunilor suverane. Nu e numai Grecia. Stim ca ce se va intampla in Grecia va afecta si activitatea altora", a spus el.
Asociatia Internationala pentru Swap si Derivate, principala organizatie din industria instrumentelor derivate, care stabileste standardele pentru contractele CDS, admite ca definitia "evenimentului de credi" este prea vaga.
"Definitiile noastre exista de multi ani, dar daca membrii ar considera ca trebuie sa le revizuim si sa le imbunatatim am face asta. Nu cred insa ca cineva se asteapta ca definitia pentru restructurarea datoriei sa acopere toate evenimentele posibile", a spus, David Geen, consilier principal al asociatiei.
Organizatiei i s-a cerut deja sa ofere mai multa claritate referitor la posibilitatea ca planul preferat de Germania pentru sprijinirea Greciei, care implica participarea creditorilor privati, sa duca la plata asigurarilor.
Banca Centrala Europeana vrea sa evite orice modalitate de restructurare a datoriei Greciei pentru a proteja bancile europene, principalii detinatori de obligatiuni elene.
O parte din investitorii de pe piata obligatiunilor sunt, de asemenea, ingrijorati, ca politicienii europeni vor face tot posibilul pentru a evita plata CDS-urilor. Unii politicieni, intre care si premierul elen, George Papandreou, au afirmat ca speculatorii pe CDS-uri distorsioneaza piata.
O astfel de situatie ar puteaconduce la o reactie de vanzare masiva de obligatiuni si la majorarea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro, afirma Ashok Shah, director pentru investitii la compania London & Capital.
Decizia finala in privinta platii CDS-urilor depinde de o comisie a asociatiei pentru schimburi si derivate, formata din 10 banci, inclusiv Goldman Sachs si Credit Suisse, cinci companii de investitii si doi dealeri in scop consultativ.
"CDS-urile au fost inventate de bancile de investitii ca o jucarie extrem de profitabila. Si cine va decide daca Grecia se va afla sau nu in incapacitate de plata? Vor fi bancile care au emis aceste asigurari. Investitorii mari care detin CDS-uri vor deschide litigii. Va fi o incurcatura enorma", a spus Compton.
Problemele din aceasta categorie pot fi evitate, cel putin pe termen scurt, daca investitorii in obligatiuni elene accepta o restructurare "usoara", printr-o extindere voluntara a maturitatii obligatiunilor sau o masura similara, noteaza Financial News.
Pe acelasi subiect: