Christine Lagarde, tot mai aproape de sefia FMI! Cine este femeia care tine in frau Finantele de la Paris?
Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, pare sa aiba cele mai mari sanse sa-l inlocuiasca pe conationalul Dominique Strauss-Kahn in pozitia de director general al FMI, din moment ce tarile emergente nu reusesc sa se uneasca in spatele unui candidat, sustin jurnalistii de la Bloomberg. Catalogata drept muncitoare si “stralucitoare” in lupta cu criza economica din Franta, Lagarde are si ea o poveste care s-ar putea intoarce impotriva ei.
Oficialii europeni fac presiuni pentru a mentine un candidat propriu pe pozitia de director general al FMI, conform cu o traditie care dateaza inca de la infiintarea institutiei, in 1945.
Italia si Suedia o sprijina deschis pe Lagarde, iar ziarul german Handelsblatt scrie ca guvernul de la Berlin se pregateste sa se alature grupului de sustinatori ai ministrului francez.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat intr-o conferinta de presa ca problemele din Europa impun un candidat european, dar a refuzat sa nominalizeze o persoana preferata.
Europa o sustine pe Lagarde, economiile emergente nu au gasit un candidat comun
"As spune ca pe Christine Lagarde o recomanda calitati remarcabile", a declarat si ministrul Finantelor din Suedia, Anders Borg, intr-un interviu pentru Bloomberg Television. Sexul feminin "este un avantaj", din moment ce "jumatate din omenire nu a fost reprezentata ca director general" al FMI, a adaugat el.
Premierul italian Silvio Berlusconi a afirmat, totodata, ca Lagarde ar fi "o alegere excelenta.
Intre timp, oficialitati din mai multe state cu economii emergente, precum Thailanda, Rusia sau Africa de Sud, au declarat ca urmatorul director general al FMI ar trebui sa provina dintr-o tara aflata in curs de dezvoltare.
Economiile emergente nu au reusit insa pana acum sa se ralieze in spatele unui candidat unic, asa cum o sustin liderii europeni pe Lagarde.
China nu a sprijin public vreun candidat, iar Thailanda si Insulele Filipine il sustin pe ministrul Finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam.
Nici Lagarde nu este “curata”
Foarte respectata, Lagarde a condus o firma de avocatura importanta din Chicago, inainte de a intra in politica franceza, in urma cu sase ani. Ea s-a ocupat de comertul international si agricultura, inainte de presedintele Nicolas Sarkozy sa o numeasca ministru de Finante, in 2007.
Lagarde a fost criticata dur pentru mai multe gafe, dar a reusit sa straluceasca pe fondul crizei financiare din 2008, cand a depus eforturi pentru un raspuns european coordonat.
In varsta de 55 de ani, ea este cunoscuta ca fiind foarte muncitoare, directa si un negociator abil. In 2009, revista Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai influente femei din lume, in timp ce Financial Times a desemnat-o drept cel mai bun ministru de finante din UE.
Lagarde s-ar putea confrunta, insa, cu propriile probleme legale. Un procuror francez a avertizat recent ca o va ancheta pentru abuz de putere, intr-un proces din 2008 in care a fost implicat fostul politician si om de afaceri Bernard Tapie.
Pe acelasi subiect: