Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a spus ca "dupa mai bine de 12 ore s-a reusit sa se ajunga la o intelegere" si ca de astazi reincepe prescrierea retetelor si a biletelor de trimitere.

"Normele privind Contractul-cadru pentru acordarea asistentei in 2010 reprezinta primii pasi de reforma dupa 20 de ani", a declarat, la randul sau, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, citata de Mediafax.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, a sustinut ca protocolul semnat miercuri "vrea sa rezolve probleme tehnice care au fost omise din cauza grabei".

Atat reprezentantii medicilor de familie, cat si presedintele CNAS au fost zgarciti in oferirea unor declaratii suplimentare legate de schimbarile Contractului-cadru, ei spunand in final ca mai sunt aspecte care vor fi discutate in urmatoarele luni, unul dintre ele fiind si subiectul care a starnit discutii controversate, respectiv cel vizand bugetul orientativ.

Medicii de familie au anuntat, in 1 aprilie, ca nu vor semna contractul cu CNAS pana nu vor primi sumele necesare functionarii asistentei medicale primare, respectiv aproximativ 10.000 de lei pentru finantarea cabinetului, fata de media de 4.200 de lei cat sunt acum.

In plus, liderii organizatiilor reprezentative ale medicilor de familie au anuntat ca, incepand din 1 aprilie, nu mai prescriu retete compensate si gratuite, intrucat nu au contractul-cadru de acordare a asistentei medicale.

Pe acelasi subiect citeste si Si a fost a sasea zi in care medicii de familie s-au razbunat pe pacienti! VIDEO!