"Aceasta masura nu are niciun efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. Dupa preluarea participatiilor actionarilor minoritari (SIF-urilor) la BCR, conform anuntului din 14 septembrie, fondul comercial ramas va fi sustinut de catre o detinere semnificativ mai mare la banca", se arata intr-un comunicat transmis luni de Erste (EBS). 

Comitetul Executiv al Erste a decis luni mai multe masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS (credit-default swap, contracte folosite pentru asigurarea creantelor fata de probabilitatea de intrare a debitorului in incapacitate de plata), la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective, se mai arata in comunicat. 

"Sperantele noastre ca vom vedea o solutie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scazut considerabil in ultimele doua saptamani. De aceea ne asteptam ca aceasta situatie sa aiba un impact asupra economiei reale si de asemenea asupra regiunii noastre, desi intr-o mai mica masura. Cu scopul de a pregati Erste Group pentru o perioada prelungita de incertitudine am luat masuri radicale la nivelul bilantului", a declarat directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl, in comunicatul emis dupa intalnirea Comitetului Executiv din 10 octombrie 2011. 

Programul de masuri va avea un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere al Erste pentru primele noua luni ale acestui an, respectiv un impact istoric cumulat de 2,069 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS, potrivit comunicatului. 

"Masurile luate astazi (luni, n.r.) vor transforma un profit de aproximativ 700 milioane euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 in pierdere. Dar toate aceste masuri sunt singulare si ne pregatesc ca banca sa infruntam aceasta situatie. Indicele Core Tier 1 si lichiditatea puternica, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea bancii in aceste vremuri, nu vor fi afectate. Sustinut de activitatea operationala continua puternica, indicele Core Tier 1 va ramane la sfarsitul acestui an neschimbat fata de sfarsitul anului 2010", a adaugat Treichl. 

In urma aplicarii masurilor anuntate luni, Erste va raporta pentru primele noua luni ale acestui an o pierdere neta de circa 920-970 milioane euro, se spune in comunicat, potrivit Mediafax.