Am incredere in justitie si tot ce fac este in onoarea tatalui meu, este declaratia seaca, dictata de avocati, pe care Paul de Romania a facut-o marti dupa-amiaza, la instanta suprema, la finalul unui proces inceput acum 21 de ani. Printul cere sa fie recunoscut drept succesor al regelui Carol al Doilea.

Adrian Vasiliu, avocatul M.S. Regele Mihai, spune insa ca nu i se cuvine acest drept pentru ca provine dintr-o casatorie ilegala.

Paul de Romania aduce ca argument in favoarea lui o sentinta din 1955 a Tribunalului din Lisabona. Acesta confirma ca tatal lui, printul Carol Mircea, este primul fiu legitim al Regelui Carol al doilea. Cel din urma s-a casatorit cu Ioana Zizi Lambrino, in 1918, insa Tribunalul Ilfov a anulat mariajul pe motiv ca ar fi fost incheiat ilegal in clandestinitate, la Odessa.

Avocatul Majestatii Sale Regele Mihai sustine ca astfel Paul de Romania si-a pierdut orice drept de a cere sa fie prim-succesor al tronului. Instantele l-au contrazis pana acum in patru randuri. Decizia finala le apartine insa judecatorilor Curtii Supreme.

Miza acestei dispute este uriasa si in stransa legatura cu toate proprietatile care au apartinut candva marilor regi ai Romaniei.

Pe lista bunurilor nationalizate in 27 mai 1948 ca urmare a abdicarii Regelui Mihai se regasesc:

16.000 de hectare de terenuri agricole situate in imprejurimile Bucurestilor, pe Valea Prahovei sau in Baragan. La acestea se adauga zeci de masini, camioane si chiar autocare folosite pentru exploatarea acestor ferme agricole, dar si terenuri forestiere: aproape 140.000 de hectare.

Extrem de valoroase ar fi si vechile palate si castele, 12 la numar, intre care de departe cele mai importante sunt Castelul Peles, dar si Palatele Cotroceni si Snagov.

In proprietatea familiei regale au fost ani la randul si vile, dar si cladiri in orase si sate - peste o suta la numar, doua biserici, dar si 15 cabane si case de vanatoare.

Pana acum Regelui Mihai i-a fost restituit Pelesul si domeniul de la Savarsin, plus 17 hectare de padure pe Valea Prahovei.

Printului Paul i-au fost retrocedate in calitate de mostenitor al Elenei Lupescu cateva terenuri. Paul de Romania a pierdut insa definitiv procesul de revendicare a vilei din Aleea Modrogan, unde se afla sediul central al PDL, dar cere acum vila Elenei Lupescu din Pache Protopopescu.

Soarta procesului de filiatie va fi decisa peste o saptamana.