"Nu consideram ca o posibila iesire a bancilor grecesti din Romania ar fi o problema majora pentru sectorul bancar al tarii, tinand cont de faptul ca finantarea de la bancile-mama din Grecia se ridica la numai 3,5% din PIB (...) Autoritatile au resursele necesare sa preia subsidiarele si sa le vanda mai tarziu catre alte grupuri financiare straine (...) Rezervele bancii centrale, de aproape 30% din PIB, sunt suficiente pentru a acoperi orice posibila retragere de fonduri", se arata intr-un raport transmis joi de JPMorgan Chase Bank, Londra, citat de Mediafax.

Analistii noteaza ca Banca Nationala a Romaniei poate gestiona riscurile legate de bancile grecesti, iar subsidiarele respective nu au expunere proprie pe datoria de stat a Greciei si, in plus, sunt bine capitalizate.

Nu acelasi lucru se poate spune despre alte banci. Spre exemplu, bancile britanice parasesc zona euro, de teama ca Grecia se prabuseste

Problemele din Grecia au lovit intr-adevar leul in ultima perioada, insa moneda a fost afectata si de cresterea aversiunii investitorilor fata de risc la nivel global, noteaza JPMorgan.

Banca anticipeaza ca leul va reveni in viitorul apropiat la cursul de 4,1 lei/euro atins inainte de actuala perioada de depreciere. Moneda nationala a avut cele mai slabe performante din regiune, dar a scazut exagerat de mult, considera analistii institutiei financiare.

In privinta perspectivelor economice, JPMorgan estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2011, cel mai mare risc pentru economia romaneasca fiind incetinirea recenta a activitatii economice globale.

Citeste si

Top 10 cele mai aglomerate orase din lume

Tableta iPad 2 este disponibila, oficial, de astazi in magazinele din Romania