Sistemul bancar din India il va depasi pe cel japonez pana in 2035 si ar putea sa devina chiar mai dezvoltat decat cel din China, odata cu imbatranirea populatiei chineze, se mai arata in raportul citat de Mediafax.

Economistul sef al PwC, John Hawksworth, a cerut liderilor din sistemul bancar, a caror influenta a fost stirbita de criza financiara globala, sa tina seama de rearanjarea puterii economice in plan global. Acestia trebuie sa-si revendice o parte din populatia fara acces la servicii bancare din tarile emergente.

"Cu populatii de mult peste un miliard de locuitori in fiecare dintre cele doua tari, accesul la piete precum China si India este de importanta critica pentru crestere", a afirmat Hawksworth.

Bancile chineze domina topurile globale ca valoare de piata. Unele institutii de credit au acumulat deja o expunere uriasa pe pietele emergente, pentru a beneficia de explozia cererii pentru servicii financiare din partea populatiilor tinere si tot mai bogate.

15 lucruri despre economia Chinei, care te vor lasa cu gura cascata

Bancile din cele mai mari economii emergente - China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia si Turcia, supranumite Grupul E7 - au fost relativ izolate de efectele crizei financiare globale care a ingenunchiat multe institutii de credit din occident. Potrivit PwC, activele bancare globale ar putea creste de patru ori pana in 2050, la circa 300.000 de miliarde de dolari.

China, tara care a spus "nu" crizei. Cele 10 reguli de aur ale "Epocii de Aur"

Produsul Intern Brut total al tarilor E7 va ajunge din urma PIB-ul Grupului G7 (SUA, Japonia, Germana, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada) in urmatorii 20 de ani si il va depasi cu mult in urmatoarele patru decenii.

"Tarile E7 nu au nevoie de banii G7, de deciziile sau de consumatorii lor, asa ca economiile dezvoltate vor avea nevoie de argumente solide pentru a convinge noile puteri economice sa invite concurenti straini", se mai arata in studiul PwC.