Se mai spulbera un mit. Cel mai admirat bancher din lume, pe cale sa-si piarda titlul dupa o greseala fara precedent
UPDATE. Joi, toti bancherii de pe Wall Street erau fulgerati de ultimele stiri din industria financiara: JP Morgan Chase, cea mai mare banca americana, anunta o pierdere de 2,3 miliarde dolari, produsa dintr-o greseala "incredibila". Jamie Dimon, directorul executiv al institutiei de credit si cel mai admirat bancher al lumii, dadea vina pe "neglijenta si prostie”, avertizand asupra faptului ca „situatia s-ar putea inrautati”. Astazi directorul de investitii al grupului, Ina Drew, si-a anuntat retragerea din cadrul companiei. Alti doi executivi sunt pe "lista neagra" a CEO-ului.
Dezvaluirea socanta era facuta publica joi seara, dupa inchiderea pietelor de capital, care a dus la prabusirea actiunilor JP Morgan cu sase procente. Potrivit reprezentantilor JPMorgan, pierderile erau inregistrate in cadrul biroului de investitii, departament infiintat pentru excesul de depozite, care a atras de altfel numeroase controverse dupa ce fondurile de hedging au acuzat ca desfasura tranzactii enorme pe cont propriu.
Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, a fost intotdeauna mandru de „bilantul solid” al bancii sale. Mai mult, el a fost intotdeauna felicitat pentru managementul JP Morgan, scrie Business Insider. Intr-atat de mult incat ajunsese sa fie catalogat drept "Cel mai admirat bancher din lume".
JP Morgan, cea mai mare banca americana, a fost considerata una dintre cele mai responsabile institutii de credit de pe Wall Street, iar CEO-ul sau "Omul care pur si simplu nu stia sa piarda".
Joi insa, 10 mai, Dimon a gafat. Atat de tare, incat va trebui sa-si aminteasca de aceasta eroare multi ani de acum incolo, relateaza presa americana. Mai mult, toti analistii financiari se intreaba azi cum va gestiona Dimon greseala facuta si ce impact va avea aceasta asupra carierei sale.
Povestea geamanului nascut intr-o familie modesta, care a ajuns sa controleze lumea financiara
Jamie Dimon s-a nascut in 1956, intr-o familie modesta din Lond Island. A crescut alaturi de geamanul sau, Ted si fratele lor mai mare, Peter. Tatal sau era broker pe pietele de capital, iar bunicul, imigrant grec, lucra si el in industria financiara.
Curand insa, situatia familiei a inceput sa se imbunatateasca: s-au mutat din Queens in Upper East Side, Park Avenue, iar Dimon a parasit scoala de stat din Queens pentru liceul privat Browning, frecventat in special de baietii din familii bune.
A absolvit Universitatea Tufts, obtinand o diploma in psihologie si economie. Lucrarea sa de licenta s-a axat pe activitatea CEO-ului de atunci al Citigroup, Sandy Weill, care mai tarziu i-a devenit si mentor in finante.
Dupa Tufts, Jamie s-a inscris la un MBA (master in business administration) la Universitatea Harvard, unde era cotat drept cel mai destept si mai popular student. Acolo si-a cunoscut si viitoarea sotie, pe Judy.
Colegul sau de la Harvard, Jeff Immelt, de la General Electric, spune despre Judy: „Era de departe cea mai frumoasa si cea mai desteapta studenta din grupa, iar Jamie a fost primul care a observat-o”. Ulterior au format o familie. Astazi au trei fete impreuna.
Dimon a absolvit cu Magna cum laude, primind o distinctie de top in cadrul Harvard Business School (Baker Scholar), pe care o primesc doar 5% din cei mai buni absolventi ai universitatii. A fost apoi cautat de cei de la Goldman Sachs si Lehman Brothers, insa le-a refuzat ofertele. A acceptat insa un job la American Express.
Mai tarziu s-a alaturat lui Sandy Weill (CEO-ul Citigroup) la Amex, dupa ce refuzase alte oferte „de nerefuzat” pentru multi altii. Din acel moment Weill a devenit mentorul sau. Impreuna au condus Citicorp. Cu toate astea, „duetul” n-a durat insa pentru totodeauna. In 1998 s-au certat si si-au separat afacerile. Dimon a fost concediat de la boardul Citi de insasi Weill, dar a devenit CEO la Bank One in 2000. Potrivit presei americane, cei doi au ajuns sa aiba conflicte puternice tocmai din pricina fiicei lui Weill, care lucra in cadrul companiei si nu se intelegea deloc bine cu Dimon.
In 2000, Jamie s-a mutat impreuna cu familia intr-o vila impozanta din Chicago, estimata la cateva milioane de dolari. Proprietatea de aproape 1.400 metri patrati numara opt dormitoare, noua bai, sala de fitness, doua bucatarii, terasa si fusese construita in 1870. Ulterior, Jamie a vandut-o pentru 6,95 milioane de dolari.
La patru ani de cand a devenit CEO-ul Bank One, valoarea bancii s-a dublat. Revista americana de business Fortune l-a numit atunci drept „Cel mai dur tip de pe Wall Street”.
Mai tarziu, Dimon l-a convins pe CEO-ul de atunci al JP Morgan sa cumpere Bank One. Bank One a fost achizitionata pentru 58 miliarde de dolari, iar Dimon a fost avansat ca COO (Chief Operatingf Officer). La un an de la tranzatie, Dimon devenea CEO-ul celei mai mari banci americane.
La sfarsitul lui 2008, cand criza financiara incepuse sa-si faca simtita prezenta in Statele Unite, Dimon devenea consilierul financiar al presedintelui Barack Obama. Numele sau era vehiculat in randul posibilor secretari ai Trezoreriei Americane, in locul lui Tim Geithner.
Graydon Carter, CEO-ul Vanity Fair, il descria pe cel mai admirat bancher al lumii ca fiind: „Inalt. Suplu. Pentru un bancher, este destul de carismatic. Usor grizonat. Am putea sa spunem ca cel mai de pret bun al lui Dimon este ca nu arata ca Dick Fuld (investitor american, bancher si CEO al Lehman Brothers).”
Jamie Dimon a fost deopotriva admirat de politicieni. Insusi fostul presedinte american Bill Clinton, dar si fostul prim-ministru englez, Tony Blair, au declarat ca ii prevad lui Dimon o cariera in politica, in urmatorii ani, dupa ce va pleca de la carma JP Morgan.
Bancherul care a fentat criza
In timp ce alte banci se prabuseau in 2011, dupa aproape trei ani de austeritate, Dimon reusea sa conduca JP Morgan spre succes. Mai mult, 2011 a fost pentru banca americana unul dintre cei mai profitabili ani. A obtinut venituri nete de 26,7 miliarde de dolari in trimestrul doi, depasind asteptarile analistilor, de 24,9 miliarde de dolari.
Intre timp, competitori precum Bank of America sau Goldman Sachs au continuat sa scada pe piete si in ochii consumatorilor. Avand in vedere succesul pe care il inregistra JP Morgan, Dimon devenea un lider de opinie in industria financiara.
Protestatarii de pe Wall Street nu l-au iertat insa pe cel mai admirat bancher de pana acum, taxandu-l in scandarile publice de pe cea mai bogata strada din lume. Pentru ei, Dimon era un simbol al lacomiei, asemanat cu toti ceilalti bancheri.
Pierdere istorica pentru JP Morgan. Trei directori vor plati consecintele, unul a fost deja taxat
Despre pierderea de doua miliarde de dolari inregistrata de JP Morgan saptamana trecuta, Dimon spune: “O vom recunoaste, fireste, si vom trage invatamintele de rigoare. Apoi o vom repara si vom merge mai departe”, potrivit Huffington Post.
Grupul JPMorgan Chase a confirmat astazi retragerea directorului executiv de investitii, Ina Drew, aflata in cadrul bancii de mai mult de 30 de ani si una dintre cele mai bine platite femei de pe Wall Street, ca urmare a pierderii de 2,3 miliarde dolari cauzate de o strategie gresita de investitii.
Drew, membra a cercului de consilieri ai directorului general, Jamie Dimon, s-a numarat printre cele mai bine platite femei de pe Wall Street, cu un castig de 31,4 milioane de dolari cumulat in ultimii doi ani.
"Ina Drew a fost un partener important in multii ani alaturi de JPMorgan. In pofida pierderilor noastre recente la departamentul de investitii, vasta contributie a acesteia nu trebuie umbrita de evenimentele recente", potrivit unui comunicat al gupului bancar.
Potrivit bancii, postul va fi preluat de Matt Zames, in prezent unul dintre sefii diviziei de venituri fixe (precum cele provenite din investitii in obligatiuni). Zames conduce si operatiunile pentru piete de capital la divizia de credite ipotecare a JPMorgan.
Totodata, banca vrea demisiile a doi dintre directorii executivi subordonati lui Drew, Achilles Macris si Javier Martin-Artajo, care lucreaza la birourile din Londra ale JPMorgan.
Drew si-a inaintat de mai multe ori demisia in ultimele saptamani, pe masura ce magnitudinea crizei de la divizia pe care o conduce a devenit tot mai clara, potrivit uneia dintre surse. Demisia nu a fost acceptata imediat datorita performantelor anterioare ale ei in conducerea bancii.
Pana joi, cand a fost recunoscuta oficial pierderea, Drew era considerata drept unul dintre cei mai buni manageri de risc.
In ultimii doi ani financiari incheiati, Ina Drew a incasat compensatii totale de peste 30 milioane de dolari.
Ratingul de credit al bancii a fost retrogradat vineri de agentia Fitch, iar Standard & Poor's a anuntat ca ar putea lua o decizie similara,.
Valoarea de piata a grupului financiar a scazut cu 15 miliarde de dolari vineri la New York, analistii si investitorii aratandu-se socati ca Dimon nu a supravegheat portofoliul de derivate atat de atent cum se credea.