Epicentrul sau a fost localizat in Oceanul Pacific, la 40 de kilometri de coasta prefecturii Miyagi.

Seismul a fost resimtit pana la Tokyo, la 400 de kilometri sud, unde imobilele si casele s-au clatinat cateva zeci de secunde.

Televiziunea publica NHK a precizat ca cele doua centrale nucleare de la Fukushima nu au suferit pagube.

Seim devastator

Un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic inregistrat vreodata in Japonia, s-a produs la 11 martie in nord-estul tarii, fiind urmat de un tsunami cu valuri de zece metri inaltime.

Iar pagubele au fost dezastruoase. Sute de mii de morti si locuinte distruse.

Economia locala a avut si ea de suferit, iar problemele s-au extins in scurt timp la nivel global. Astfel, cateva fabrici de componente auto si de calculatoare au fost inchise cateva zile, lucru ce a afectat livrarile mondiale de masini si calculatoare.

"Catastrofa din Japonia are urmari foarte grave pentru industria constructoare de masini din Europa. Se estimeaza ca in Europa peste 600.000 de masini nu se vor fabrica din aceasta cauza. Nici Dacia nu va fi ferita de aceaste urmari ale catastrofei din Japonia”, a spus vicepresedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache.

Astfel, Automobile Dacia si-ar putea opri productia pentru o saptamana, dupa sarbatorile de Paste.

Garantii de necontaminare

Dupa catastrofa din Japonia si isteria radioactiva care a cuprins justificat intreaga lume, inclusiv romanii cer garantii. Tot ce cumparam acum de la niponi este insotit de un certificat care atesta ca produsul nu a fost contaminat. Inclusiv masinile.

Marile lanturi de magazine care vand electronice si electrocasnice in Romania au solicitat certificate speciale de radiatie producatorilor si importatorilor.
 
Nici un eventual produs radiat nu va iesi din tara, promit japonezii. Importatorii oficiali spun ca autoritatile verifica tot ce este destinat exportului inca din fabrica, iar controlul se repeta la intrarea in spatiul Uniunii Europene. Din categoria bunurilor de larg consum, Romania importa produse electronice, autoturisme, produse IT din Japonia.

Citeste si Cu cat s-au scumpit electronicele din cauza cutremurului japonez

Amenintarea Fukushima poate dura 30 de ani