Marile lanturi de magazine care vand electronice si electrocasnice in Romania au solicitat certificate speciale de radiatie producatorilor si importatorilor.

Nici un eventual produs radiat nu va iesi din tara, promit japonezii. Importatorii oficiali spun ca autoritatile verifica tot ce este destinat exportului inca din fabrica, iar controlul se repeta la intrarea in spatiul Uniunii Europene. Din categoria bunurilor de larg consum, Romania importa produse electronice, autoturisme, produse IT din Japonia.

Primele care au reinceput lucrul in Japonia au fost fabricile auto pentru ca la nivel mondial exista o cerere uriasa de piese. Posibilitatea de contaminare este zero, spun importatorii. Insa, pentru a inlatura orice suspiciune, Asociatia Producatorilor Auto din Japonia a dispus verificarea nivelului de radiatii in toate fabricile. Rezultatele au fost negative.

 
Pe de alta parte, producatorii de electronice si electrocasnice au acceptat, la cererea comerciantilor romani, sa elibereze certificate speciale. Acestea vor atesta ca aparatele sunt verificate atat la plecarea din Japonia, cat si la sosirea in Europa cu echipamente speciale de verificare a radiatiilor.

Potrivit specialistilor, in caz de contaminare, pe un obiect se pot aseza particule radioactive. Cum insa verificarile au demonstrat ca nivelul de radiatii din fabricile nipone nu a trecut de limita admisa, contaminarea este imposibila, ne linistesc expertii.