"De la semiconductoare la ecrane si pana la electronice auto si de consum, efectele seismului din Japonia continua sa se propage la nivel mondial", a declarat Dale Ford, vicepresedinte al companiei de consultanta IHS, care a reiterat ca baza industriala japoneza a fost afectata.

Japonia asigura 15%-20% din productia electronica mondiala si ocupa pozitii cheie in anumite domenii care pot afecta sectorul mondial de profil, a declarat Jean-Philippe Dauvin, analist la compania Decision.

Dauvin a aratat ca 30% din jocurile video, 40% din camerele video si aparatele foto si 15% din televizoarele vandute la nivel mondial sunt fabricate in Japonia.

Aparatele iPad si iPhone ale Apple sunt fabricate in cea mai mare parte in China dar includ componente high tech japoneze si vor fi afectate. In plus, vor fi afectate camerele video, televizoarele si jocurile video fabricate in Japonia.

La nivel mondial, analistii anticipeaza un deficit de oferta, intarzieri in livrarea produselor, oprirea fabricatiei in unele cazuri, cu impact asupra veniturilor.

Cutremurul din Japonia ar putea scumpi politele de asigurari de la noi cu 10-20%

Dezastrul din Japonia scumpeste electronicele