Isarescu: Vom interveni pentru a aduce OUG 50 in litera legii europene!
BNR va avea o interventie publica in dezbaterea ordonantei privind creditele populatiei, pentru a aduce actul normativ "in spiritul și litera" directivei europene, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, precizand ca Romania nu are nevoie de lucruri excesive.
"Vom avea o interventie publica dupa ce ne lamurim care este punctul de vedere al altor agentii, al parlamentului, in aceasta dezbatere care a iesit prea mult dintr-un cadru normal si pentru a aduce ordonanta in spiritul si litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a spus Isarescu.
Totodata, el a spus ca unele dintre prevederile OUG 50/2010 nu erau incluse in directiva europeana pe care o transpune si "nu au ce cauta acolo".
"Daca ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred ca multe dintre lucrurile care erau in exces erau evitate", a spus guvernatorul bancii centrale.
El a precizat ca BNR a comunicat despre anumite excese ale bancilor si chiar a penalizat unele institutii de credit, dar cu discretie.
"Directiva europeana este asezata, inteligenta, si nu incearca sa dea la o parte un exces cu alt exces. Nu avem de ce sa iesim dintr-un cadru european. Din pacate o fost o intrecere ‘hai sa penalizam bancile’ si dupa mine s-a sarit dintr-un exces in alt exces", a continuat Isarescu.
Guvernatorul BNR considera ca sistemul bancar romanesc a constituit si constituie un pilon de stabilitate, pentru care nu s-au alocat bani publici.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice un numar foarte mare de contracte incheiate cu clientii.
Pe acelasi subiect: