"Este inca in discutie la nivelul Parlamentului (OUG 50 - n.r.). Nu stiu exact cum se va finaliza. Ingrijorarile noastre sunt, pe de o parte, de a proteja consumatorii, dar si sa ne asiguram ca nu va cauza dificultati bancilor. Exista diferite metode de a atinge aceste doua obiective si nu vom dicta Parlamentului ce solutii ar trebui sa aleaga pentru a atinge aceste doua obiective", a spus Franks.'

Intrebat daca modificarea ordonantei privind creditele consumatorului va fi o preconditie pentru eliberarea urmatoarei transe, oficialul FMI a aratat ca trebuie analizate mai intai solutiile propuse in Parlament si abia apoi va fi luata o decizie.

"Hai sa vedem cum decurg discutiile din Parlament, mai intâi! Vom vedea ce se intampla si vom lua o decizie in acest sens", a spus Franks.

El a mai precizat ca FMI a ajuns la o prima intelegere cu Guvernul si BNR privind draftul scrisorii de intentie, insa documentul va fi finalizat pâna la intâlnirea boardului FMI de la inceputul lunii ianuarie.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Guvernul trebuie sa garanteze ca OUG 50/2010 imbunatateste transparenta si apara drepturile consumatorilor, dar in acelasi timp protejeaza stabilitatea sistemului financiar si este in deplina concordanta cu Directiva UE 2008/48/EC.

CE nu mentioneaza explicit modificarea OUG 50 printre masurile care conditioneaza acordarea urmatoarei transe, de 1,2 miliarde euro, din imprumutul de la UE.