"Asociatia Romana a Bancilor a facut singurul studiu de impact in privinta OUG 50 si este o evaluare subiectiva. Am fi vrut sa avem evaluari si din alte surse, pentru a avea o evaluare obiectiva. Nu stim ce impact direct asupra pietei il poate avea aceasta ordonanta", a recunoscut presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor.

"Nici FMI nu are o evaluare exacta. Din acest motiv nu au avut o pozitie ferma. Jeffrey Franks a lasat la latitudinea Parlamentului sa decida. Trebuie imbunatatit standardul de protectie a consumatorilor de credite", explica el.

ANPC vrea sa modifice acum ce au propus initial si oficialii institutiei au adus amendamente care depasesc atributiile, a continuat acesta.

"Fondul problemei OUG 50 este daca si cum putem face conversia dobanzii la creditele in derulare prin aceasta ordonanta, dar OUG 50 nu spune corect ce se intampla daca in 90 de zile partile nu cad de acord. Acum, daca apoi consumatorul nu raspunde in termen, banca poate considera acceptare tacita a contractului. Nu este in regula", a mai spus Viorel Stefan, in cadrul videochatului incont.ro.

"Asa apar numeroase procese cu bancile, iar termenele de judecata nu avantajeaza clientii. Nu ne aflam intr-o situatie de retroactivitate a legii, daca nu impunem bancii sa restituie banii pe comisione de pana acum ci de acum inainte sa nu mai incaseze aceste comisioane", a continuat deputatul.

In opinia sa, o solutie pentru calmarea situatiei ar fi ca banca sa dea o formula de calcul clara a dobanzii.

"Bancile vor sa includa in marja si comisionul de risc. Vreau sa raman arbitru in acesta lupta, dar pana acum argumentele consumatorilor de credite m-au convins. Numai ca eu am un singur vot in comisie. Insa si printre colegii din comisie parerea este ca trebuie sa se evite situatia proceselor. Nu este normal ca din ce in ce mai multi oameni cu credite sa stea prin tribunale", a continuat acesta.

El a mai spus ca saptamana viitoare, cel mai probabil mari sau miercuri se vor relua dezbaterile pe tema legii de aprobare a OUG 50 si pana in 10-15 decembrie, noul act normativ ar trebui sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit acestuia, bancile ar trebui sa fie constiente ca sunt obligate sa elimine comisionul de risc.

El a mai aratat ca razboiul consumatorilor se poarta cu patru - cinci banci mari si nu cu intreg sistemul bancar.

"Daca banca are reflexul de a se comporta in afara cadrului legal nu ma surprinde. Bancile au o putere acum in Romania avand in vedere ca ajuta statul prin cumpararea titlurilor de stat", a continuat seful Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor.

"Comisionulul de administrare nu poate fi luat si pentru credit si pentru cont curent. Banca trebuie sa se hotarasca pe care dintre ele le alege. Doi la mana, OUG 50 prevede ca acest comision trebuie sa fie in concordanta cu cheltuielile pe care banca le are cu aceste conturi", a mai spus el.

Potrivit deputatului, solutia care i se pare cea mai buna este conservarea marjei, in loc de conservarea Dobanzii Anuale Efective (DAE), care nu va avantaja clientii.

Raspunsuri la intrebari:

- Dobanda indexabila ar trebui sa insemne o dobanda variabila care sa ia in calcul un indice fix, obiectiv. Dar, in acelasi timp, ar putea fi si o incercare a bancii de a inventa termeni in spatele carora sa ascunda alte comisioane. Clientul trebuie sa ceara bancii explicatii si sa insiste pentru a fi folosita terminologia simpla, uzuala.

-Cred ca este important in OUG50 textul care permite ANPC-ului sa suspende banca respectiva, care nu respecta contractele. Pe om nu-l incalzeste cu nimic daca banca primeste o amenda. Bancile recupereaza foarte usor banii platiti pe amenda. Solutiile trebuie sa fie mult mai categorice cu bancile.

- BNR nu poate fi de acord ca ANPC sa ridice autorizatia de creditare a unei banci. Dar trebuie sa gasim un mecanism prin care sa oprim bancile sa pacaleasca consumatorii.

-Daca se constata o neregula la un tip de contract de credit, vrem sa introducem un text care sa oblige bancile sa verifice si sa modifice toate contractele de credit de acelasi tip. La fel cum e in industria auto. Cand se constata o defectiune la un model, se recheama in service toata seria produsa.

-FMI a inteles ca avem mai multe solutii. Cererea lor a fost doar sa fie consultati atunci cand se ia o decizie asupra uneia dintre ele.

- Intre juristi, curentul dominant este ca in cazul OUG50 nu ne aflam in situatie de retroactivitate.

- Pana anul acesta s-a facut abstractie de faptul ca si clientii bancilor sunt consumatori, iar bancile - comercianti, drept pentru care au fost posibile comisioanele abuzive. Institutiile statului sunt vinovate pentru acesta situatie.

- Bancile trebuie puse efectiv in mediul concurential si sa fie obligate sa fie transparente prin reglementari. Si atunci vom asista la o scadere a dobanzilor si a costurilor imprumuturilor.

Care sunt ultimele declaratii pe tema OUG 50?

Presedintele Traian Basescu declara, luni, la TVR, ca va promulga legea privind contractele de credit pentru consumatori daca OUG 50/2010 va fi modificata in Parlament in sensul limitarii atributiilor ANPC asupra bancilor, dar si referitor la relatia client-banca.

Seful statului a precizat ca, in discutiile cu FMI, la care a participat ca mediator, s-a convenit ca ANPC nu poate si nici nu are calitatea de a inchide activitatea unei banci, acest lucru revenind BNR.

Totodata, presedintele Traian Basescu a aratat ca al doilea lucru convenit, si care reprezinta cea de-a doua conditie pentru a promulga legea, tine de modificarea OUG 50/2010 in Parlament in sensul de a identifica un echilibru just in relatia dintre client si banca, in asa fel incat nici bancile sa nu recupereze din pierderi "pe spinarea" clientilor, dar nici clientii sa nu profite de situatia de criza si sa nu-si mai ramburseze creditele.

"La sosirea delegatiei FMI se vorbea de anularea Ordonantei, lucru pe care Guvernul nu l-a acceptat, lucru pe care nici eu nu l-am acceptat, insa a trebuit sa recunoastem exagerarile din Ordonanta, adica ANPC nu putea inchide banci. E treaba BNR, si acest lucru l-am covenit. ANPC vegheaza la corecta relatie dintre banca si beneficiarul de credit, dar nu inchide banca. Nu-i treaba ANPC, ci a BNR. ANPC poate sa sesizeze o neregula intr-un produs bancar, dar cel care gestionaza relatia cu bancile comerciale e BNR", a spus seful statului.

El a aratat ca BNR poate primi punctele de vedere ale ANPC si poate lua masurile care se impun.

Presedintele a precizat ca punctul sau de vedere privind limitarea atributiilor ANPC a fost insusit si de FMI, si de Guvern.

"ANPC isi limiteaza activitatea in a sustine consumatorii, dar nu poate actiona pe banci, o face BNR", a spus Basescu.

Basescu a aratat, totodata, ca in ce priveste relatia client-banca, OUG 50/2010 trebuie sa garateze un tratament echilibrat.

"Asta trebuie sa faca Ordonanta, ca bancile sa nu profite de contactele vulnerabile pe care le au cetatenii si acum si sa incerce sa scoata din pierderile de pe contractele neperformante pe spinarea clientilor, nici clientii sa nu poata spune ca nu au obligatii. Trebuie echilibrate lucrurile, ca Ordonanta sa fie functionala", a spus Basescu.

Seful statului a opinat ca a intervenit in discutiile dintre FMI si Guvern pe aceasta tema pentru "o solutie solomonica", astfel incat nici Ordonanta sa nu fie "scoasa", asa cum dorea Fondul, nici sa nu se puna un semn de intrebare in relatia Romaniei cu sistemul bancar.

"Statul roman nu doreste anularea Ordonantei, ci ajustarea in Parlament in asa fel incat nici bancile sa nu recupereze din pierderi pe spinarea celor cu credite, nici cei cu credite sa nu profite de o situatie creata public (de criza, n.r.). Cei care au luat credite trebuie sa ramburseze banii, iar noi ca stat avem obligatia sa avem grija ca oamenii sa nu fie nedreptatiti de atitudinea legii", a explicat seful statului.

El a aratat ca Ordonanta este in vigoare si ca, atunci cand va fi adoptata de catre Parlament, va veni si la promulgare, mentionand ca nu a fost fixat un termen in discutiile cu FMI privind promulgarea acesteia.

Seful statului a dat asigurari ca, daca OUG va fi modificata in Parlament astfel incat sa indeplineasca cele doua conditii – limitarea atributiilor ANPC si identificarea unui echilibru just in relatia client-banca - va promulga legea.

"Daca nu (indeplineste conditiile, n.r.) o trimit inapoi la Parlament", a spus Basescu.

In ceea ce priveste creditele in derulare, seful statului a sustinut ca este o "falsa impresie" ca Ordonanta ar fi retroactiva.

"E o falsa impresie ca ar fi o actiune retroactiva. Ea nu actioneaza pentru perioada care a trecut, ci in derularea creditului, actioneaza pentru viitor. E o falsa abordare ca ar afecta contracte deja existente. Ea vegheaza la derularea in continuare, nu in trecut", a precizat seful statului.

Basescu a mai spus ca au fost trei mari probleme asupra carora nu s-au identificat solutii in negocierea dintre FMI si Guvern si care au fost transate prin medierea sa. El a precizat ca cele trei probleme au privit Ordonanta 50/2010, arieratele din sanatate versus subventiile in agricultura si spatiul fiscal pentru investitii.

Surse oficiale declarau duminica pentru Mediafax ca negocierile cu FMI au intrat in impas, in principal din cauza conditiei de modificare a OUG 50 privind creditele populatiei, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului.

FMI a propus ca preconditionalitate in draftul privind scrisoarea suplimentara de intentie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea in totalitate a aplicarii prevederilor la contractele aflate in derulare.

Partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare.

Guvernul a atras atentia si ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci, au afirmat sursele.

FMI nu va dicta Parlamentului solutiile care trebuie gasite pentru OUG 50, dar aceasta va trebui modificata astfel incat sa asigure protectia consumatorului si sa nu cauzeze dificultati bancilor, spunea luni seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, explica, tot luni, dupa sedinta BPC, ca formatiunea sa sustine Ordonanta 50/2010, el apreciind ca Guvernul nu trebuie sa cedeze presiunilor FMI, fiind necesar sa actioneze in interesul unui numar mare de cetateni romani.