Boc: Pentru OUG 50 se va incerca, la Parlament, gasirea unui echilibru!
Autoritatile romane vor incerca sa gaseasca la Parlament solutii pentru OU 50/2010 privind creditele populatiei, care sa asigure un echilibru intre protectia consumatorului si stabilitatea financiara, cu respectarea directivei europene in materie, a declarat, luni, premierul Emil Boc (foto).
"In privinta Ordonantei 50, asa cum ati vazut si declaratiile FMI si ale Comisiei Europene, la Parlament se va incerca gasirea unui echilibru intre protectia consumatorului, pe de-o parte, si stabilitatea financiara, pe de alta parte, cu respectarea directivei europene in materie. Deci, este un lucru care se va rezolva la Parlament", a spus Boc, la postul public de radio.
FMI si Comisia Europeana insista pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populatiei, pentru a asigura un echilibru intre banci si consumatori, dar evita sa prezinte in clar daca aceasta este o conditionalitate stricta pentru eliberarea urmatoarei transe.
"Ne intereseaza ca populatia sa fie protejata dar vrem sa ne asiguram si ca nu existe ceva care sa pericliteze stabilitatea financiara. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective (...) Vrem sa ne asiguram ca am respectat acest echilibru pentru continuarea programului ", a declarat, luni, seful misiunii, Jeffrey Franks, intrebat daca modificarea OUG 50/2010 reprezinta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe.
El a aratat ca misiunea vrea sa se asigure ca se va respecta un echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea sistemului bancar, pentru a putea continua programul, sugerand ca modificarea OUG 50/2010 poate fi o preconditie.
Directorul de tara pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a aratat ca institutia intelege nevoia de protectie in plus a consumatorilor, in special in domeniul financiar bancar, dar trebuie sa se asigure si ca sistemul bancar este solid, iar legislatia europeana este respectata.
Szekely a punctat ca singura institutie cu rol de suspendare sau limitare a activitatii unei banci este Banca Nationala a Romaniei, iar astfel de proceduri n-ar trebuie sa poata fi deschise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Surse oficiale au declarat ca negocierile cu FMI au intrat in impas, in principal din cauza conditiei de modificare a OUG 50 privind creditele populatiei, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului.
FMI a propus ca preconditionalitate in draftul privind scrisoarea suplimentara de intentie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea in totalitate a aplicarii prevederilor la contractele aflate in derulare.
Partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare.
Guvernul a atras atentia si ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci, au afirmat sursele.
Pe acelasi subiect: