"Cu cat intaream mai mult politica monetara, pentru ca acest al doilea canal era expansiv (creditul in valuta) si trebuia sa contrabalansam, cu atat atrageam capitaluri speculative si intaream leul. Functioneaza simpla teorie de intarire a politicii monetare? A iesit ceva bun? Nu, a iesit ceva relativ rau", a explicat Isarescu, citat de Mediafax.

Seful bancii centrale spune ca prin acest mecanism s-a creat o vulnerabilitate prin aprecierea excesiva a cursului de schimb si umflarea "balonului" creditului valutar, in "capcana" caruia au intrat tot mai multi.

Prezentarea guvernatorului BNR s-a concentrat pe ideea ca inflatia este un fenomen monetar, dar teoria cantitativa nu-si gaseste corespondent in realitatile economice decat pe termen lung, relatia pe termen mediu si scurt fiind mult mai complexa.

Isarescu l-a citat pe Henry Wallich (fost membru al FED), aratand ca "intr-adevar inflatia este mereu in lume un fenomen monetar, dar a spune ca inflatia este numai un fenomen monetar este echivalent cu a spune ca impuscarea unui om este numai un fenomen de balistica".

"Nu este doar o tautologie, dar duce si la adormirea spiritului", a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu a pus accent si pe ceea ce reprezinta increderea populatiei in moneda, inclinatia catre economisire si consum, din care deriva in mare parte si viteza de circulatie, si ciclurile economice.

Citeste si:

De la copil al strazii la miliardar. Si-a construit un imperiu cu 700 de dolari imprumutati

“Ramane cum am stabilit”. Basescu a cerut ridicarea restrictiilor de pe piata muncii din Marea Britanie. Cum suna cel mai politicos “NU”

2.700 lire sterline/secunda. Atat te costa sa urmaresti indeaproape finala de la 100 m. masculin a JO 2012