Cat de buna este aprecierea leului din ultima perioada? Vezi ce spune guvernatorul BNR
Aprecierea leului este greu de contracarat de catre Banca Nationala, in conditiile in care dobanzile sunt dificil de redus, iar la nivel mondial exista un exces de lichiditate, a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Acum m-am uitat pe ecrane si dobanzile se duc sub 2%. Ma intreb chiar de ce se duc sub 2,25%, cat plateste BNR (pentru facilitatea de depozit - n.r.), si cursul se apreciaza. Cum sa rezolvam aceasta problema, unde sa ne mai ducem cu dobanzile in jos? Poate mai facem ceva inovatii, pentru ca si asa la BCE suntem cunoscuti drept banca centrala cu cele mai multe inovatii", a spus Isarescu, citat de Mediafax.
Leul s-a apreciat cu 4,5% fata de euro de la inceputul anului, de la un curs de 4,2848 lei/euro, la finele lunii decembrie 2010, la 4,0910 lei/euro, paritatea oficiala de marti. In sesiunea de luni, banca centrala a anuntat un curs de referinta de 4,0869 lei/euro, cel mai redus nivel din martie 2010.
Guvernatorul BNR a aratat ca, pentru "a nu permite" aprecierea monedei nationale, banca centrala ar trebui din nou sa cumpere valuta, ceea ce ar relua ciclul de lichiditate excesiva si ar pune o presiune suplimentara pe dobanzile oricum la nivel foarte jos.
"Exista un exces de lichiditate in lume. Se vede cel mai bine pe pietele din Turcia si Brazilia, dar si Rusia are ceva fluxuri. Sa vedem cum or sa se descurce. Fluxurile de capital or sa schimbe in totalitate paradigmele", a mai spus Isarescu.
El a mai amintit ca BNR a atras atentia inca din luna mai 2008 ca se incheie ciclul in care banca centrala va fi debitor net si ca bancile ar trebui sa fie mult mai atente la lichiditate.
In opinia lui Isarescu, "inundatia valutara" poate fi chiar mai periculoasa decat "seceta valutara". "Cum procedezi cand ai intrari mari de capital? Poti sa reduci dobanda la 1% cand ai inflatie de 6%? Se poate, dar noi n-am avut curajul s-o facem. Oricum, ieseam total din ceea ce se numeste tintirea inflatiei", a mai spus Isarescu, referindu-se la situatia de dinainte de 2009.
Pe acelasi subiect: