"Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca extrapoland supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii mentinerii cursului (...) de ce nu este asa. Cifrele si studiile arata ca avem o supraevaluare a leului si aspteptam contra-argumente de ce cursul nu este acolo", a spus astazi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele AOAR, Florin Pogonaru, citat de Mediafax.

In opinia lui Pogonaru, Banca Nationala a Romaniei este "excesiv de prudenta" in ceea ce priveste capitalurile speculative.

"Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel. Am mai trecut printr-o perioada cand cursul coborase la 3,1 lei/euro si apreciem ca suntem inca departe de stingerea consecintelor acelei perioade, este de ajuns sa contemplam beneficiile si de cont curent din 2007 si 2008 si partea din criza anilor 2009-2010 care ne apartine", a explicat reprezentantul AOAR.

Acesta atrage atentia asupra scaderii exporturilor in luna martie din cauza aprecierii monedei nationale. Si in a treia decada din aprilie s-a inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada din 2010.

"Suntem obsedati de recesiune si nu suntem obsedati ca Romania a intrat in recesiunea exporturilor, dinamica inregistrand o scadere. Urmarim daca aceasta scadere se mentine si atentionam factorii responsabili ca in conditiile in care exporturile sunt singurul motor de crestere intrarea in recesiune a acestui sector inseamna o mare problema", a spus Pogonaru.

Reprezentantii AOAR afirma ca inflatia in euro a crescut cu 20% in ultimii trei ani, iar firmele exportatoare trebuie sa iasa pe pietele externe cu preturi mai mari cu peste 20%.

"Daca nu se iau in calcul toate aceste probleme pentru a determina dezvoltarea economica nu putem evita un colaps economic", a afirmat Constantin Savu, vicepresedintele AOAR.

In primele trei luni exporturile au crescut in lei cu 43,2%, iar in euro cu 39,4%, ajungand la 11 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

De la inceputul anului, leul s-a apreciat in raport cu moneda europeana cu 3,8 procente. De la un curs de 4,2848 lei/euro, atat cat era la sfarsitul lui 2010, cotatia monedei europene a ajuns astazi la 4,1297 lei/euro. Cel mai jos nivel din acest an a fost publicat la finele lui aprilie, si anume 4,0735 lei/euro.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimele trei luni ale anului trecut. Astfel, Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este o organizatie apolitica, infiintata in 1996, recunoscuta ca sustinator al celor mai valoroase idei si actiuni ce fac ca economia romaneasca sa se dezvolte si sa se integreze tot mai mult in economia mondiala.

Citeste si:

Vrei sa ai succes total in afaceri? 7 sfaturi de afaceri de la Oprah Winfrey, femeia cu o avere de 3 mld. dolari

Exista si romani fericiti. Elena Udrea a scapat de creditul de 3 mi. euro de la banca. Vezi cum

Studiu Societe Generale: "Domino-ul chinez a cazut". Tara "exporta" inflatie