Isarescu: “Daca vom continua sa stimulam consumul, vom crea locuri de munca doar in strainatate. Productivitatea muncii este net inferioara dinamicii salariale"
Supermarket
Economia Romaniei creste deja peste potential pe baza de consum si, in cazul in care acesta este stimulat suplimentar, nu se vor crea locuri de munca decat in strainatate, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a vorbit, luni, despre "adevaratele" probleme cu care se confrunta in prezent economia romaneasca, in conditiile in care in spatiul public au fost lansate o serie de acuze la adresa Bancii Nationale a Romaniei referitoare la ratarea tintei de inflatie.
"Care este adevarata situatie in Romania? In ceea ce priveste deviatia PIB, am trecut la exces de cerere de la deficit de cerere. Si se observa unde! Se observa in balanta comerciala. Daca noi stimulam cererea, inclusiv prin reducere de dobanda, sau prin alte metode de stimulare a cererii, nu vom crea locuri de munca decat in strainatate. Nu vom stimula economia interna, pentru ca ea oricum este suprasaturata", a explicat guvernatorul BNR, potrivit Agerpres.
In plus, el a mentionat ca exista o tendinta de incordare a pietei muncii, si "numai cei care nu traiesc in aceasta economie" nu isi dau seama de acest lucru. "Castigurile de productivitate sunt net inferioare dinamicii salariale", a adaugat Mugur Isarescu.
Totodata, el a mentionat faptul ca increderea in economie se apropie cu certitudine de nivelul din 2008, cand s-a confirmat ca economia era supraincalzita. "Chiar daca economistii au mari dificultati in a previziona viitorul, despre trecut cred ca ne putem lamuri: in 2007 - 2008 economia a fost supraincalzita. Acum increderea in economie este mai scazuta decat in 2008, dar este clar ca ne ducem intr-acolo. Avem o expansiune puternica a consumului, care a antrenat si o majorare semnificativa a importurilor. Din nou incepem sa consumam din exterior", a mai atras atentia seful BNR.
In ceea ce priveste creditul, daca se tine cont si de cel in lei si de cel in valuta, situatia nu arata o explozie, insa creste foarte rapid, sustine guvernatorul BNR. "Nu este de natura sa ne ingrijoreze, dar ne arata ca nu avem de ce sa il mai stimulam in plus", a subliniat Isarescu.
"Daca este ceva de stimulat in Romania, aceea este cresterea productivitatii si crearea de locuri de munca!”
In opinia sa, "daca este ceva de stimulat in Romania, aceea este cresterea productivitatii, a investitiilor si crearea de locuri de munca, nu stimularea consumului mai mult decat s-a stimulat".
Referitor la acuzatiile cu privire la faptul ca BNR si-a ratat tinta de inflatie si, deci, nu isi indeplineste mandatul, guvernatorul a spus ca mandatul BNR este stabilitatea preturilor, nu tintirea inflatiei. "Nu gasiti in statutul BNR o tinta de inflatie. Nu gasiti!!! Noi avem stabilitatea preturilor", a subliniat Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, in momentul stabilirii statutului BNR, legiuitorul a realizat ca in perioade de tranzitie, cand exista foarte multe influente asupra preturilor, este aproape imposibil ca legea sa stabileasca o tinta. Guvernatorul a mai explicat ca tintirea inflatiei este o metoda de atingere a stabilitatii preturilor.
In plus, exista factori care influenteaza inflatia care nu pot fi controlati de banca centrala. "Pretul titeiului contribuie in prezent cel mai mult la inflatia din Romania, alaturi de reducerea TVA care s-a disipat. Ce ar trebui sa facem? Sa mergem sa ne rugam sa creasca pretul la titei pentru a ne atinge tinta de inflatie, sau sa vorbim cu Guvernul sa majoreze accizele la benzina si motorina? Categoric ca nu!", a subliniat oficialul BNR.
Totodata, el a mentionat preturile marfurilor agroalimentare, care contribuie la inflatia negativa din aceasta perioada. "Se sugereaza ca noi trebuie sa punem pe foc atatia carbuni pe aceasta economie care oricum creste cu 4% pentru a creste preturile si a ajunge la o inflatie de 2% ca sa ne atingem tinta. Aceasta este o aberatie economica", a mai spus Mugur Isarescu.
In acest context, guvernatorul BNR considera, "fara niciun fel de semn de intrebare", ca banca centrala isi indeplineste mandatul de stabilitate a preturilor, ca aceasta perioada de inflatie negativa este tranzitorie si ca, de fapt, economia se confrunta cu alte probleme.
"Consideram in continuare ca in Romania nu suntem in deflatie. Cum sa fim in deflatie cand avem o crestere a vanzarilor cu 20% si o crestere de venituri cu 10%?", a mentionat seful BNR.
Banca Nationala Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anuntata in luna mai a acestui an, potrivit Raportului trimestrial asupra inflatiei prezentat, luni, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Pentru finalul anului viitor, banca centrala estimeaza o inflatie de 2%, de asemenea in scadere fata de prognoza cuprinsa in Raportul din luna mai, de 2,7%.
Pe acelasi subiect: