Guvernatorul BNR se opune publicarii salariilor directorilor. Din ce castiga banca centrala banii cu care isi plateste angajatii
Mugur Isarescu, BNR
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, se opune publicarii salariilor directorilor din banca centrala, avand in vedere ca acestia lucreaza intr-o piata internationala si trebuie platiti concurential cu cei din alte tari.
"Spre sfarsitul lunii, Consiliul de Administratie va veni si va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem si cu directorii, si pe la sefii de servicii sau ramanem doar noi, cei din CA. (...) Eu, personal, am sa ma opun si am sa votez impotriva publicarii salariilor directorilor. Aceasta institutie este una care lucreaza in piata internationala. Si veti vedea ca, in afara de 3- 4 banci nordice, nicio tara europeana nu isi publica salariile directorilor, pentru ca ele fac parte din concurenta institutionala. Eu optez pentru asta. Nu stiu ce va face CA, dar trebuie sa luam o hotarare si aici, pentru ca altfel intervine o suita de discutii pe aceasta tema a salarizarii care nu este benefica Bancii Nationale", a declarat luni Mugur Isarescu, citat de Agerpres.
In plus, el a mentionat ca va fi publicata, tot la finalul lunii, si situatia in alte tari europene, pentru ca exista astfel de comparatii in mediul public. "Veti constata, pentru ca noi am facut un documentar, ca nu avem o situatie omogena. Nici bancile centrale nu sunt omogene. Spre exemplu, Banca Nationala a Ungariei nu face supraveghere", a subliniat guvernatorul BNR.
Totodata, seful BNR a precizat ca CA al BNR se ocupa inclusiv de rezolvarea contestatiilor depuse de institutiile de credit cu privire la sanctiunile primite. "Cred ca suntem singura banca centrala din Europa care are aceasta functie, dar analizam contestatiile pe care le fac bancile si IFN-urile fata de sanctiunile date de Directia de Supraveghere. Este prevazuta in lege si deci CA se ocupa si de asta", a mentionat Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, in momentul in care Banca Nationala a decis sa nu publice salariile, situatia era similara in majoritatea bancilor centrale din Europa. "Decizia de a nu publica facea parte din atributul de independenta financiara a bancii centrale. Sa poata stabili salariile astfel incat sa indeplineasa si obiectivele din mandat - stabilitatea preturilor, a cursului de schimb, stabilitatea financiara (desi cele doua din urma nu sunt clar mentionate in mandat). In plus, cu toate ca nu este mentionat nicaieri, avem si acest obiectiv, ca orice institutie financiara, sa facem profit. Daca putem face politica monetara care sa nu ne duca in pierdere, de ce sa nu o facem. Avem trei obiective indeplinite, plus capacitatea de a face profit", a adaugat oficialul BNR.
El a subliniat faptul ca, doar in ultimii cinci ani, BNR a varsat la bugetul de stat aproximativ un miliard de euro, in conditiile in care principala sursa de profit este reprezentata de administrarea rezervei internationale, iar dobanzile se afla la niveluri extrem de reduse si chiar negative.
"Eu pot sa va spun ca se implinesc 25 de ani de cand a fost numit primul CA al BNR si ne-au dat, daca nu ma insel, 30 de milioane de lei capital. Acesta este singurul ban, scriptural, pe care l-a incasat banca centrala de la bugetul statului. Ne-au dat, intr-adevar, o putere extraordinara prin lege, sa facem emisiune si sa facem politica monetara, si dupa atatia ani avem stabilitate monetara, de preturi, financiara, contributii la buget de miliarde de lei. Rezerva valutara in vara lui 1994 era undeva la 35 de milioane de dolari, acum e de 35 de miliarde de dolari", a mai spus guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a decis, saptamana trecuta, sa faca public salariul de guvernator BNR, precizand ca in sedinta Consiliului de Administratie al BNR s-a decis publicarea minutelor sedintelor de politica monetara si a veniturilor realizate de membrii CA al BNR.
Pe acelasi subiect: