BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 1,75% pe an
BNR
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.
Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, august 2016, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 august 2016.
Garanti Bank: Dobanda cheie va ramane neschimbata pana la jumatatea anului 2017
Banca Nationala a Romaniei nu va majora rata dobanzii de politica monetara pana la jumatatea anului 2017, economia va creste cu 3,7% in 2016 si 2017, dar exista riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 3% anul viitor din cauza majorarii salariilor bugetare de la 1 august 2016, reiese din raportul macroeconomic realizat de Garanti Bank.
Potrivit raportului, aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an, dobanzile la nivel de piata vor ramane la un nivel scazut in urmatoarele luni, ca urmare a contextului international.
"Consumul intern a contribuit la cresterea PIB-ului Romaniei in primul trimestru, economia locala avansand cu 4,3%. Potrivit raportului antementionat, sectoarele care au determinat cu preponderenta aceasta crestere sunt comertul si transporturile. Serviciile private au sustinut ritmul ascendent in primul trimestru, contribuind cu 0,9 puncte procentuale la cresterea totala a economiei", se arata intr-un comunicat al bancii.
In aceste conditii, Garanti Bank isi mentine estimarea de 3,7% privind cresterea PIB de anul acesta si preconizeaza o evolutie similara in 2017.
Potrivit specialistilor bancii, cererea externa incetineste, iar perspectivele sunt mai putin optimiste, dat fiind contextul international vulnerabil.
Pe de alta parte, raportul macroeconomic arata faptul ca exista riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca nivelul de 3% in 2017, avand in vedere cresterea salariilor din sectorul public cu 5% de la 1 august.
"Deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB in primele cinci luni ale anului, comparativ cu un excedent de 0,9% in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul bugetar negativ a fost generat de implementarea noilor reglementari fiscale (reducerea TVA) si de cresterile salariale in sectorul public", se mai arata in comunicat.
Mai multe despre:
#BNR#dobanda de politica monetara
Pe acelasi subiect: