"Inainte de 2008 am avut o crestere cu 120% a cheltuielilor cu salarii in Romania. Aud ca nicio tara din Europa n-a redus salariile cu 25%, dar va intreb daca exista vreo tara in care salariile au crescut cu 120%?”, a explicat Isarescu, scrie Mediafax.

Oficialul bancii centrale a amintit ca inainte de criza toti politiceni argumentau cresterile salariale prin faptul ca "bugetarul roman, ca sa nu fie corupt, trebuie sa fie mai bine platit".

"Nu stiu daca acum este mai putin corupt (bugetarul - n.r.). Si asta n-ar fi fost o problema, dar s-a suprapus cu un plus de 200.00 de noi bugetari", a continuat Isarescu.

Guvernaltorul BNR a aratat ca tara cu cea mai mare crestere a salariului real din Europa ultimilor 30 de ani a fost Grecia, desi economia acestei tari nu permitea o imbunatatire atat de consistentan a nivelului de trai.

Guvernul a redus in vara anului 2010 salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% si a taiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar in conformitate cu acordurile semnate cu FMI si Comisia Europeana. De la inceputului anului trecut, salariile in sectorul public au fost majorate cu 15%.

Interviurile incont.ro: Radiografia pietei muncii in 2012. Ce cauta angajatorii si la ce nivel vor ajunge salariile