"Tara asta a avut bancheri care au stiut sa finanteze comertul, un business, o activitate bancara. Trebuie inceput de jos de la contabilitate, sa citesca omul un bilant, sa stie indicatorii, altfel discutam degeaba", a afirmat seful bancii centrale.

Isarescu a transmis bancherilor ca pregatirea profesionala a angajatilor din banci trebuie sa inceapa chiar de la citirea unui bilant de firma, competenta pe care multi dintre ei nici nu au fost nevoiti sa o foloseasca deoarece creditele au fost orientate in multe zone doar pentru consum.

"Este clar ca domeniul asta a ajuns la o saturare (creditul pentru consum - n.r.). Presedintii de banci, unii au deja probleme cu reteaua de banci supradimensionata, nepregatita pentru altceva decat pentru retail.(…) Cum sa mai stimulezi consumul cand necazul a fost cauzat chiar de supradimensionarea consumului", a afirmat guvernatorul BNR.

Intr-un discurs sustinut la Institutul Bancar Roman, Isarescu a pus accent in special pe pregatirea profesionala a angajatilor din sistemul financiar-bancar, aratand ca aceasta trebuie sa se imbunatateasca odata schimbarea modelului de business si intrarea intr-un nou ciclu economic.

"Niciodata investitia in pregatirea profesionala nu este mai profitabila decat in perioadele de criza. Este o perioada de criza, este in definitiv, un nou inceput. Un nou ciclu si trebuie sa ne pregatim pentru un ciclu", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca o pregatire temeinica si continua trebuie sa aiba loc chiar in cadrul directiilor de reglementare si supraveghere.

"Aici la supraveghere se intampla ceva, daca nu facem training nu o sa mai putem sa citim nici graficele (…). Sunt zeci, sute de prescurtari, care te innebunesc. Trebuie sa ne asezam, sa punem mana pe carte si sa le invatam, altminteri, intr-o perioada scurta, nu o sa le mai putem citi. Daca nu exista un training comun in directiile noasre de la supraveghere si relgmentare vom avea probleme de comunicare, mai devreme sau mai tarziu, de aceea cred ca este un loc in care trainingul rebuie updatat", a continuat Isarescu.

Referitor la remuneratia personalului din banci, Isarescu a atras atentia ca, urmarind doar castigul pe termen scurt, multi bancheri au subevaluat riscurile la care s-au expus pe termen mai indelungat.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna aprilie cu 0,3% (-0,3% in termeni reali), la nivelul de 204,62 miliarde lei, iar comparativ cu luna similara de anul trecut pastreaza un usor avans, de 2,1% (-5,7% in termeni reali).

Populatia ramane in continuare orientata catre creditul in valuta, cu un sold al finantarilor in devize externe (62,8 miliarde lei) aproape dublu fata de cele in lei (35,12 miliarde lei).