"Economia a incercat de doua ori sa iasa din recesiune, dar toate aceste balbe cu TVA-ul... Cred ca solutia propusa initial de Guvern pentru realizarea corectiei unde erau deficitele cele mai mari, in bugetele de asigurari sociale - si unde exista in continuare - si nu prin taxarea consumului intregii populatii prin majorarea TVA si crearea de inflatie (...) era mult mai buna din punct de vedere financiar. Nu a fost sustenabila politic. Nu a fost sprijinita suficient politic, dar ne ajuta sa iesim mult mai repede din recesiune. Si era probabil mai benefica si pentru cei carora li s-a dat sentimentul ca vor suferi mai putin", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca unul dintre lucrurile pe care le-a invatat atunci cand a fost premier, in 1999-2000, a fost ca "intre logica economica si financiara si cea politica exista diferente".

Isarescu a spus, de asemena, ca unul dintre invatamintele crizei este ca sectorul public trebuie sa faca loc treptat sectorului privat in dezvoltare. El a atras atentia ca in momentul in care economia va incepe sa creasca din nou rapid nu trebuie sa se spuna ca pot fi facute cheltuieli mari.

Presedintele Traian Basescu declara, de asemenea, saptamana trecuta, ca majorarea TVA de la 19% la 24% a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL", care a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni.

Seful statului a declarat, raspunzand unei intrebari, ca majorarea TVA a fost una din marile erori politice, sustinuta de toata coalitia de la acea vreme.