Concluzia releva dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru privind situatia contractelor de asistenta, consiliere si reprezentare juridica incheiate intre entitati publice si case de avocatura.

La inceputul lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a interzis institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate.

Tot atunci, seful Corpului de control al premierului a cerut institutiilor si companiilor de stat sa raporteze contractele incheiate cu firmele de avocatura, demersul fiind argumentat de Guvern ca facand parte din actiunile de audit solicitate de premierul Victor Ponta la preluarea mandatului si avand ca scop informarea cetatenilor in legatura cu cheltuirea banului public.

Ancheta a fost finalizata in aceasta saptamana si releva ca institutiile publice si companiile de stat au cheltuit, in perioada 2009-31 mai 2012, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatura.

Conform notei de control, citata de Mediafax, cei mai mai multi bani au fost cheltuiti de Loteria Romana (20,6 milioane lei), Electrica (14,5 milioane lei), Hidroelectrica (11,5 milioane lei), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, 11,2 milioane lei).

Alte entitati de stat care au mai cheltuit sume importante pentru astfel de contracte juridice sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (5,9 milioane lei), Imprimeria Nationala (5,5 milioane lei), Metrorex (5,2 milioane lei), Tarom (4,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (4,8 milioane lei), Nuclearelectrica (4,3 milioane lei), Oltchim (4,1 milioane lei), Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (2,9 milioane lei), Electrica Serv (2,6 milioane lei), Termoelectrica (2,6 milioane lei).

Documentul mai arata ca cele mai mari incasari din astfel de contracte au avut casele de avocatura Ratiu&Ratiu (26,5 milioane lei), Bostina&Asociatii (10,8 milioane lei), Stoica&Asociatii (10,6 milioane lei), Eduard Fagarasanu (6,4 milioane lei), Cameron Mc Kenna (5,9 milioane lei), Societatea Profesionala "Centrul de Consultanta in Afaceri" (5,1 milioane lei), Tuca, Zbarcea&Asociatii (4,8 milioane lei), Mircea Andrei si Asociatii (4,6 milioane lei), Leaua si Asociatii (3,6 milioane lei), Enescu, Panait, Pop&Asociatii (3,2 milioane lei), Musat si Asociatii (2,9 milioane lei), Corbett&Co International Construction Lawyers (2,3 milioane lei), Sova&Asociatii (2,2 milioane lei), Ion Todan (1,9 milioane lei), A.C. Pop (1,8 milioane lei), Clyde&Co Londra (1,7 milioane lei).

Bostina: Contractele cu firme de stat sunt la pretul cel mai mic, incasari mult sub cifra de afaceri

In replica la raportul Guvernului, "Bostina si Asociatii" anuntat ca acele contracte ale companiilor de stat au fost incheiate prin licitatii la care criteriul de selectie a fost pretul cel mai mic, suma incasata de companie reprezentand semnificativ mai putin decat cifra de afaceri.

"Suma reprezinta semnificativ mai putin decat cifra noastra de afaceri. In ceea ce ne priveste, statul ca atare - ca si client - nu exista. Exista doar companii de stat care, ca orice alt client, se asteapta la servicii de consultanta de top la cel mai bun pret. De altfel, contractele noastre cu companii de stat sau agentii ale statului au fost semnate in urma unor licitatii unde criteriul de selectie a fost pretul cel mai mic", a precizat Ovidiu Constantinescu, PR Manager al casei de avocatura "Bostina si Asociatii".