Antonescu a spus, intr-o conferinta sustinuta alaturii de ministrii PNL si de prim-vicepresedintele formatiunii, Klaus Iohannis, ca demnitarii partidului si-au anuntat, practic, demisiile politice.

Liderul PNL a spus ca ministrii, secretarii de stat si sefii de agentii liberali, adica demnitarii partidului, vor demisiona, practic, pana miercuri la 12.00.

Liderii PNL au adoptat, marti seara, o rezolutie privind iesirea liberalilor de la guvernare. Rezolutia prevede iesirea de la guvernare, demisia in bloc a ministrilor PNL si a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta si pozitia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta. De asemenea, in rezolutie se constanta incetarea existentei USL.
 

"Ni s-a parut cinstit sa nu prelungim un festival al ipocriziei, ci sa avem curajul sa constatam ceea ce este categoric adevarat: USL nu mai exista. Nu mai exista pentru ca nu mai urmaream impreuna ceea ce stabilisem", a spus Antonescu.

"Ministrii nostri si-au anuntat demisia din punct de vedere politic. Miine si-o vor depune legal la Guvern. Ii cerem lui Victor Ponta sa-si dea demisia. Victor Ponta a primit mandatul si dupa aceea investitura in fruntea unui Guvern al USL, din care si noi faceam parte, in urma unui vot majoritar al populatiei in urma unui program politic la care aveam si noi contributia noastra", a adaugat Antonescu, care a mentionat ca daca premierul nu va demisiona, atunci liberalii vor ramane in opozitie.

Anterior, surse liberale declarau ca liderii PNL discuta in sedinta Delegatiei Permanente un proiect de rezolutie in patru puncte privind iesirea de la guvernare a PNL. Aceasta inseamna iesirea de la guvernare, demisia in bloc a ministrilor PNL si a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta si pozitia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta. 

De asemenea, proiectul prevede si libertatea alesilor locali de a negocia majoritati la nivelul consiliilor judetene si a consiliilor locale fara restrictii de la centru.

Calin Popescu Tariceanu a votat impotriva ruperii USL

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a votat impotriva ruperii USL, mentionand ca este vorba despre o "decizie pripita" a formatiunii.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, comentand decizia PNL privind iesirea de la guvernare, ca presedintele Crin Antonescu, "va culege ce a semanat impreuna cu Victor Ponta", liberalul urmand sa fie inlocuit de la sefia Senatului.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a lansat dupa amiaza un nou apel catre PNL de a salva proiectul politic numit "Uniunea Social-Liberala" si de a ramane in Guvern, precizand ca doreste sa transmita acest mesaj inaintea sedintei liberalilor, de marti seara.

El a aratat ca o decizie a liberalilor de a iesi de la guvernare ar fi una gresita si ca obligatia fata de alegatori este ca membrii USL sa ramana impreuna, pentru a schimba "regimul Basescu".

"Apelul meu contine si disponibilitatea totala de a continua dialogul cu PNL. Orice se va decide astazi, mana mea ramane intinsa catre liberali", a spus Ponta, reiterand ca isi doreste sa lucreze cu Iohannis ca ministru.

UDMR intra din nou la guvernare

Surse citate de Mediafax declarau anterior ca PSD negociaza formarea unui nou Guvern cu UDMR, Uniunea urmand sa primeasca un post de vicepremier si doua portofolii.

Astfel, presedintele UDMR, Hunor Kelemen, ar urma sa ocupe functia de viceprim-ministru si, concomitent, portofoliul de ministru al Culturii, pe care l-a mai detinut.

In ceea ce priveste cel de-al doilea portofoliu, negocierile privesc faptul ca UDMR sa preia fie Ministerul Sanatatii, caz in care ministru ar urma sa fie Cseke Attila, care a mai detinut acest fotoliu, fie Ministerul Mediului, caz in care ministru ar urma sa fie Attila Korodi, care a mai detinut si el acest fotoliu.

In cel de-al doilea caz, actualul ministrul PSD al Mediului, Rovana Plumb, ar urma sa preia Ministerul Muncii, detinut in prezent de ministrul liberal Mariana Campeanu.

In discutiile cu UDMR, PSD a propus Uniunii sa preia portofoliul Comunicatiilor, dar UDMR a refuzat, au aratat aceleasi surse.

Pe de alta parte, portofoliul Comunicatiilor, ce urmeaza a fi vacantat prin plecarea ministrului Dan Nica la Parlamentul European, ar putea fi preluat de social-democratul Sebastian Ghita.

In viitorul Cabinet, PC ar urma sa detina un post de vicepremier, ce va fi ocupat de presedintele formatiunii, Daniel Constantin, care va detine si portofoliul Agriculturii.

PC ar urma sa mai preia postul de ministru delegat pentru Ape, detinut acum de ministrul liberal Lucia Varga, au mai aratat sursele citate.

Frunda: Este in interesul comunitatii maghiare ca UDMR sa participe activ la guvernare, cu ministri

Fostul senator UDMR Gyorgy Frunda, consilier al premierului, afirma ca "este in interesul comunitatii maghiare ca UDMR sa participe activ la guvernare", respectiv cu ministri in Guvern, el spunand ca sambata, la CRU, trebuie decis daca Uniunea va intra sau nu la guvernare.

Gyorgy Frunda a declarat ca, in opinia sa, Consiliul Reprezentantilor Unionali care se va intruni, sambata, la Targu Mures, ar trebui sa adopte o decizie referitoare la participarea UDMR la guvernare.

Frunda a spus ca el, personal, crede ca este in interesul comunitatii maghiare ca UDMR sa participe activ la guvernare, daca exista o invitatie in acest sens din partea PSD.

"Cred ca sambata la CRU trebuie decisa problema de a participa sau nu la guvernare. Daca exista invitatie din partea PSD, cred ca e in interesul comunitatii maghiare ca UDMR sa participe activ, cu prezenta in Guvern, ministri, nu doar cu sprijin. Nu stiu daca exista o astfel de invitatie", a afirmat Frunda.

Intrebat despre protocolul incheiat in 2012 intre liderii USL si UDMR, care prevedea doua posturi de ministri pentru UDMR, Frunda a afirmat ca nu stie daca erau vizate anumite ministere sau persoane.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, ca Uniunea asteapta o decizie in USL legata de o eventuala ruptura intre PSD si PNL pentru "a putea contribui la rezolvarea situatiei", in baza principiilor protocolului semnat in 2012.