Ce se intampla cu moneda nationala dupa ruperea USL, Romania se chinuie de jumatate de secol sa faca o autostrada de la vest la est si romanii spun ca au facut cel mai puternic telefon din lume, peste Galaxy si iPhone
Sursa foto: Business Magazin
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ce se intampla cu moneda nationala dupa ruperea USL
Daca in cazul altor crize politice, cursul de schimb era "luat prin surprindere" si inregistra oscilatii semnificative, destramarea USL pare sa nu aiba un efect prea pronuntat asupra leului. Economistii sunt de parere ca noua politica enuntata de BNR in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii din piata nu va permite deprecieri prea puternice. In urma cu mai bine de 2 saptamani, cand partenerii de coalitie au inceput sa isi imparta reactii dure si amenintari, moneda nationala se tranzactiona in jurul nivelului de 4,48 lei/euro, dupa cum se vede si in graficul de mai jos. Marti, in ziua zero pentru USL, cursul de referinta anuntat de BNR a urcat la aproape 4,52 lei/euro, ceea ce inseamna ca leul s-a depreciat cu mai putin de 1%, noteaza www.wall-street.ro.
Harta neputintei: Romania se chinuie de jumatate de secol sa faca o autostrada de la vest la est. Pana acum a construit doua treimi din drum
Primul tronson al autostrazii care va traversa tara de la est la vest a fost finalizat pe ruta Bucuresti-Pitesti in 1972, iar pana in prezent Romania a construit 530 de kilometri din cei 850 de kilometri ai soselei de mare viteza care va lega Nadlac de Constanta. Cu alte cuvinte, ritmul de constructie in cei peste 40 de ani a fost de putin sub 13 kilometri pe an, potrivit calculelor ZF. Abia peste 9-10 ani aceasta autostrada de la est la vest va fi gata, potrivit datelor guvernului. Autostrada de la Nadlac la Constanta, care tranziteaza Sibiu si Pitesti, este construita in proportie de aproape doua treimi in prezent, astfel ca aproape 530 de kilometri din cei 850 de kilometri ai acestei sosele sunt deschisi circulatiei, desi au trecut 42 de ani de la deschiderea primului tronson. Costul total de constructie al acestei autostrazi este de circa 5,5 mld. euro, suma incluzand valoarea de executie a tronsoanelor de autostrazi dar si a centurilor principalelor orase tranzitate, potrivit calculelor Ziarului Financiar.
Lista bancilor cu care ANPC se judeca pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele
ANPC se judeca cu mai multe banci pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele in care acestea se regasesc – clauze ce vizeaza diverse comisioane si moduri de calcul a dobanzilor. Fostul presedinte al ANPC, Bogdan Nica, recent demis de catre premierul Ponta, declara in urma cu doua saptamani ca institutia a intentat procese unui numar de 11 banci si institutii financiare nebancare dupa data de 1 octombrie. ANPC nu a dorit sa faca publice si numele acestor banci, insa www.economica.net a identificat cinci litigii cu bancile si unul cu o IFN declansate dupa data de 1 octombrie. Bancile in cauza sunt: Banca Comerciala Romana, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank Romania, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank IFN.
Bancherii se uita prea mult la televizor. Isarescu si Negritoiu au ajuns sa se certe pe "Las Fierbinti"
Daca inainte de criza declaratiile bancherilor erau doar pe intelesul economistilor, de curand noua moda e sa vorbeasca "pentru tot omul". O moda lansata chiar de primul bancher al tarii, Mugur Isarescu. Guvernatorul Bancii Nationale si presedintele ING Bank discuta public despre cel mai popular serial de la televizor: pare incredibil, dar asta s-a intamplat de curand in Romania. Mugur Isarescu a vorbit la Universitatea din Bucuresti despre intrarea in zona euro si cum aceasta trebuie sa ia in considerare nu doar Capitala, ci si “Las Fierbinti”. In replica, presedintele ING Romania, Misu Negritoiu, a scris pe blogul sau despre “Ipocrizia cu Las Fierbinti” si a ilustrat chiar cu o imagine din serial. Citeste continuarea analizei pe www.stirileprotv.ro.
Steven van Groningen (CIS): greva fiscala nu poate inlocui lipsa de competitivitate
O greva fiscala din partea marilor contribuabili nu poate inlocui lipsa de competitivitate a economiei si nici nu poate ameliora relatia cu decidentii politici, considera vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen. 'Discutia se rezuma la competitivitatea tarii. O greva fiscala nu cred ca va rezolva lucrurile. Problema este daca cineva va investi sau nu in Romania, va pleca din Romania sau va ramane aici. Acest lucru este valabil pentru capitalul strain, pentru capitalul privat, dar nu numai. Este valabil si pentru persoane fizice. Daca nu ma insel, sunt trei milioane de romani care au plecat din tara sa-si caute de lucru in alte tari. Ei nu au intrat in greva, ci foarte simplu au plecat. Atunci tema ramane competitivitatea si nu putem sa devenim mai competitivi prin greva fiscala', a subliniat van Groningen, citat de www.capital.ro.
Ce a promis si ce a facut guvernul Ponta 2 din punctul de vedere economic
La nici doi ani de la preluarea puterii (sfarsitul guvernului Ungureanu in aprilie 2012 in urma unei motiuni de cenzura), iata ca premierul Victor Ponta se pregateste sa vina in fata Parlamentului cu o noua formula de guvernare – in fapt un guvern Ponta 3. Problema nu este ca o alianta facuta sa dureze dupa cum s-a spus la inceput doua cicluri de guvernare – opt ani adica – se rupe dupa doar un an si doua luni (nu socotim primul guvern Ponta pentru ca el nu a rezultat din alegeri). Ci ca, din aceasta noua constructie, ar putea lipsi componenta liberala. Or, faptul ca USL (Uniunea Social Liberala) este compus dintr-un partid social-democrat si unul liberal a condus spre un program de guvernare care continea de toate. Si promisiuni de reducere a impozitelor, dar si cea de majorare a cheltuielilor sociale. Primul an de guvernare avea sa dea castig de cauza mai degraba componentei social-demcrate a guvernarii, scrie Ziarul Financiar.
Romanii spun ca au facut cel mai puternic telefon din lume: "E peste Samsung Galaxy sau iPhone"
Noul telefon Allview, denumit X1 Xtreme, are un design unibodz si un display full HD de 5,5 inch, cu suprafata Gorilla Glass. Ecranul acopera 77,5% din suprafata frontala. Smartphone-ul X1 Xtreme aduce in premiera pentru Allview un procesor Quad Core Qualcomm Snapdragon 800 la 2,15 GHz, compatibilitate cu tehnologia NFC, camera principala de 16 MP si camera frontala de 8MP. Smartphone-ul X1 Xtreme poate fi achizitionat din magazinele partenere incepand din 31 martie 2014 la pretul de 1.999 lei, scrie Business Magazin.
De la boabele de cacao din Africa, la pretul din supermarketul nostru. Costul real al unui baton de ciocolata. Din culisele industriei de 110 mld. dolari/an
Ciocolata este "mancarea zeilor", o tratatie dulce pentru majoritatea dintre noi si o industrie estimata la 110 miliarde de dolari pe an. Dar cati oameni se intreaba, in momentul in care desfac o ciocolata, de unde provine de fapt si cine a transformat-o din niste umile boabe de cacao? Ciocolata e un businesss urias. Ingredientul cheie numit cacao este insa cultivat de unii dintre cei mai saraci oameni de pe planeta. Cea mai mare cantitate de cacao provine din Africa de Vest, cu mai mult de o treime numai din Coasta de Fildes, scrie CNN. Furnizorii de cacao se indreapta catre cel mai lung deficit din ultimele cinci decenii, concomitent cu o crestere a cererii pentru ciocolata, in Asia, informeaza Bloomberg. Astfel, cererea de cacao va depasi productia obtinuta cu 70.000 de tone, in viitoarele 12 luni. Analistii sustin ca deficitul va continua pana in 2018, marcand cea mai lunga perioada de acest fel de cand a inceput sa se tina evidenta datelor, in 1960. Expertii avertizeaza ca in 20 de ani cacaua nu va mai exista.
Cel mai tanar premier al unei tari din UE a obtinut votul de incredere al deputatilor si a promis ca va scoate Italia din criza
Premierul italian Matteo Renzi a obtinut marti votul de incredere al deputatilor, dupa ce a criticat euroscepticii si a afirmat ca Italia are un rol important in viitorul Europei, relateaza AFP, citata de Mediafax. "Europa nu este dusmanul nostru", a declarat cel mai tanar sef de Guvern din Uniunea Europeana (39 de ani), inaintea obtinerii votului de incredere in Camera Deputatilor, unde miscarea sa, Partidul Democrat, detine majoritatea. Din cei 599 de deputati prezenti, 378 au acordat votul de incredere pentru Guvernul lui Renzi, 220 au votat impotriva, iar unul singur s-a abtinut. In opinia lui Renzi, presedintia Uniunii Europene pe care Italia o va asigura in al doilea semestru din 2014 reprezinta o "imensa oportunitate". "Vrem o Europa la care Italia va aduce o contributie fundamentala, fiindca fara Italia nu exista Europa", a afirmat Renzi.
Am intrat in epoca smartphone-urilor de 25 de dolari, iar Mark Zuckerberg le da tonul. Viitorul “suna” online
Mobile World Congress (MWC) de la Barcelona este abia la inceput, dar tema principala a targului s-a conturat deja: 2014 este anul in care companiile din industrie incearca sa conecteze intreaga lume la internet, scrie Quartz.com. Primul argument in sprijinul acestei afirmatii sunt telefoanele inteligente foarte ieftine, pe care si le permite toata lumea. Mozilla, care si-a castigat celebritatea de pe urma motorului de cautare Firefox, a anuntat deja ca lucreaza impreuna cu partenerii sai la un smartphone care sa nu coste mai mult de 25 de dolari. Dar chiar daca telefoanele inteligente au ajuns atat de ieftine, oamenii nu se grabesc sa ale cumpere. Sa detii un smartphone nu este comod din punctul de vedere al costurilor suplimentare. De exemplu, un iPhone costa 500 de dolari in SUA, dar pe langa pretul telefonului, detinatorii mai cheltuiesc si 1.500 de dolari pe an pe internet, a spus Mark Zuckerberg, la o conferinta din cadrul MWC de la Barcelona. Concluzia este ca telefoanele ieftine nu vin si cu oferte accesibile de conectare la internet. Chiar si in tarile in care preturile pentru accesul la internet sunt foarte mici, clientii nu beneficiaza de oferte incluse in abonament, de aceea prefera sa-si foloseasca telefoanele mai mult in retelele wi-fi. Constient de acest lucru, Mark Zuckerberg a venit cu ideea de a oferi “ton pentru internet”.
Compania Asiana, amendata cu 500.000 de dolari dupa accidentul de la San Francisco, spentru ca nu a informat si nu a ajutat familiile pasagerilor aflati la bord
Compania Asiana a fost amendata cu suma de 500.000 de dolari pentru ca nu a informat si ajutat in mod corespunzator familiile pasagerilor de la bordul avionului implicat in accidentul care a avut loc la San Francisco in iulie, au anuntat autoritatile americane, scrie BBC News. Departamentul american al Transporturilor (DOT) a anuntat intr-un comunicat ca, dupa accidentul din iulie, care s-a soldat cu trei morti si 180 de raniti, Asiana "a incalcat legea federala (...), fiind incapabila sa furnizeze serviciile prevazute de planul pentru asigurari in vederea ajutorarii familiilor". Departamentul releva ca Asiana a avut nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a infiinta un numar de telefon gratuit pentru informatii destinat familiilor. Singurul numar disponibil in orele de dupa accident a fost al centralei pentru rezervari. In plus, compania a avut nevoie de cinci zile sa contacteze toate familiile pasagerilor.
Pe acelasi subiect: