Pablo Zalba Bidegain este subiectul unui articol care a aparut ieri in editia The Sunday Times. Ziarul britanic si-a inceput dezvaluirile saptamana trecuta si a declansat un real scandal european, in urma caruia conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, au demisionat.

Nici europarlamentarul Adrian Severin n-a fost ocolit de acest scandal, fiind cercetat de ANI si DNA din cauza sumei de aproape un milion de euro pe care o detine in conturi.

Interesant este ca ziaristii care se aflau sub acoperire, au folosit exact aceeasi metoda ca in cazul primilor celor trei europarlamentari (Severin, Thaler si Strasser), si anume a fost inregistrat in timpul intalnirii din 19 ianuarie, din biroul sau din Strasbourg.

Reporterii Sunday Times i-au explicat atunci lui Bidegain ca sunt reprezentantii unei companii de lobby care are sediul la Londra si ca doreste sa angajeze un "partener din interiorul cadrul parlamentului", care i-ar putea ajuta cu "influentarea" legislatiei.

Dupa doua saptamani, timp in care eurodeputatul spaniol a analizat propunerea, acesta s-a intalnit cu asa zisii lobbisti la Bruxelles si le-a spus ca se va alatura bordului consultativ, daca partidul sau nu il propune in alegerile regionale. Asadar, acesta a fost de acord sa plateasca o suma de bani in schimbul unor modificari ale legislatiei europene, dupa cum ii sugerasera jurnalistii.

Cine este Pablo Zalba Bidegain?

Pablo Zalba Bidegain are 36 de ani si este originar din Pamplona, Spania.

Acesta detine un rol important in Partidul Popular European si a luptat pentru Directiva pentru compensarea investitorului, o propunere care ii protejeaza pe investitorii care pierd bani.

Pablo Zalba Bidegain este al patrulea europarlamentar care apare in scandalul „Mita pentru amendamente".  

Iata cateva fragmente din discutia intre Pablo Zalba Bidegain si jurnalistii de la Sunday Times.

Zalba: Pot modifica orice raport pe care Parlamentul European il pregateste...
 
Reporter: Il depuneti pur si simplu?

Zalba: Exista mai multe contacte de la multi lobby-isti si multi dintre ei vor ca noi sa modificam rapoarte.

Reporter: Da. Sunt sigur.

Zalba: In plus, depinde de tine daca doar dai copy-paste ... Eu incerc sa studiez cu atentie nu numai raportul, dar si amendamentele si incerc sa nu semnez modificari pe care nu le-am evaluat sufficient.

Reporter: Exista cateva lucruri care imi e teama ca ii vor afecta pe clientii pentru care lucram. Asadar, ar fi cu adevarat de folos, ca amendamentul sa fie depus exact asa cum este si cu acest lucru probabil ca dumneavoastra ne puteti ajuta.

Zalba: Da.
 
Reporter: Bine.

Zalba: Cu siguranta, cu siguranta.