"Liderii Europei au surprins scepticii cu un plan indraznet ce prevede pomparea de fonduri in bancile care au probleme, reducerea costurilor de imprumut pentru Spania si Italia si evitarea masurilor de austeritate impuse statelor care solicita asistenta. Acum, insa, ministrii Finantelor au la dispozitie o saptamana si jumatate pentru stabilirea detaliilor, iar investitorii vor fi foarte atenti", noteaza Huffington Post.

"Deciziile luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capat crizei care afecteaza Europa de aproape trei ani. Raman numeroase intrebari privind modul in care va functiona sistemul asistentei bancare directe, privind existenta a suficiente fonduri pentru salvarea bancilor; in plus, nu se stie daca saraca si indatorata Grecie va fi exclusa din zona euro", subliniaza publicatia.

David Kelly, analist la JP Morgan Funds, constata ca pietele financiare au raspuns, desi lent, la vestile bune din Europa. Pietele vor continua ascensiunea, in pofida problemelor care raman, apreciaza el.

Planul privind asistenta directa acordata bancilor prevede instituirea unei autoritati centralizate - probabil BCE - pentru supravegherea bancilor europene, care in prezent sunt sub controlul guvernelor statelor nationale, guverne care au evitat pana acum inchiderea bancilor neperformante. "Insa, in cadrul uniunii bancare, noua autoritate centrala probabil va obtine atributii de inchidere a bancilor neperformante in cazul in care guvernele nationale vor evita aceste masuri", atrage atentia Huffington Post.

Conform Wall Street Journal, cancelarul Angela Merkel a argumentat ca a acceptat unele compromisuri "bune si sensibile" la summitul UE, pentru extinderea instrumentelor europene utilizate in combatere crizei. Dar, noteaza WSJ, Merkel a insistat ca a obtinut si ea concesii importante, oferind ca exemplu instrumentul de supraveghere a sistemului bancar.

Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, nota vineri ca Angela Merkel a reusit evitarea solicitarilor pentru acceptarea eurobondurilor si mutualizarea datoriilor statelor suverane. "Ideea centrala este ca au existat tentative masive in ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul ca Angela Merkel, sustinuta de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancora de stabilitate, este un lucru bun si pentru Europa", argumenta Groehe, citat de ZDF.