Italia resimte din plin efectele unei datorii prea mari. Cum rezolva copiii de 10 ani criza din zona euro
Criza din zona euro, dar si datoriile uriase acumulate de una din marile economii europene se resimte in intreaga tara, chiar si de cei mai mici si mai putin constienti actori: copiii. Elevii de 10 ani din Pompei (Italia) invata de mici sa-si dramuiasca finantele, pentru a preveni o situatie asemanatoare cu cea in care se afla tara lor astazi.
Un reporter BBC a vizitat o scoala din Pompei, Italia, pentru a afla cum i-au afectat problemele financiare pe italieni. Aflat la baza vulcanului Vezuviu, orasul este acum amenintat nu de o noua eruptie, ci de criza din zona euro.
La ora de matematica, elevii in varsta de de 10 ani invata despre cum au inceput problemele financiare ale Italiei, relateaza BBC in editia electronica.
Renuntarea la lira italiana in 2001 si introducerea monedei unice a adus Italiei o serie de probleme. In loc sa faciliteze comertul din Peninsula, euro mai rau a ingreunat economia italiana. Guvernul de la Roma a cheltuit prea multi euro si a ajuns sa detina o datorie uriasa. Pentru a o plati acum, Italia trebuie sa taie din din banii pentru somaj, spitale sau invatamant. Asta inseamna pentru scolile din tara mai putini bani pentru carti, profesori, chiar si pentru hartie igienica.
Atat profesorii, cat si elevii se confrunta cu aceasta situatie. De pilda, Sara, una dintre elevele din Pompei, povesteste: “Tatal meu si-a pierdut jobul. Nu-mi mai pot cumpara jucarii sau haine. A trebuit sa renunt la aceste lucruri de cand tata nu mai are loc de munca.”
Chiar si banii lor de buzunar sunt mai putini. O alta fetita relateaza: “Simt criza, pentru ca inainte aveam 25 de euro bani de buzunar, iar acum am doar 15.”
Aceasta parte a Italiei are cea mai mare rata a somajului din tara, la nivelul tinerilor. Daca aceasta situatie va continua jumatate dintre tineri nu vor fi capabili sa isi gaseasca un loc de munca atunci cand vor absolvi. Asta nu ii impiedica insa sa spere ca lucrurile se vor imbunatati. Cu totii au planuri in ceea ce priveste viitorul lor dupa terminarea studiilor. Unul dintre baieti i-a marturisit reporterului englez: “Cand voi fi mare vreau sa fiu fotbalist, pentru ca toata lumea imi spune ca sunt un bun fotbalist.”
Italienii invata de mici sa economiseasca
Profesorii din Pompei spera ca invatandu-si elevii despre cheltuirea si economisirea banilor de cand sunt mici vor ajuta Italia sa evite in viitor alte probleme financiare si un eventual somaj.
Una dintre temele primite de copii a privit cumparaturile. Cei mici au primit o lista de cumparaturi cu produse precum ketchup, paine sau paste. Sarcina lor era sa mearga prin mai multe magazine si sa gaseasca cel mai mic pret pentru fiecare produs. Unul dintre baieti a ajuns la concluzia ca: “Este foarte important sa invatam despre aceste lucruri la scoala, pentru ca atunci cand vom fi mari sa stim sa economisim.”
Orele se termina in jurul pranzului, atunci cand Simone, unul dintre baieti, merge acasa impreuna cu tatal si sora lui, Sabrine. Parintii lor cred ca este foarte important sa ii invete si acasa sa aprecieze fiecare euro. “Tatal meu imi da in fiecare saptamana cate 5 euro daca il ajut la treburile casei. Imi pastrez banii intr-o pusculita care are forma de casa”, i-a povestit Simone jurnalistului BBC.
Pentru a primi banii, Simone da cu aspiratorul, iar uneori isi ajuta parintele chiar si la cumparaturi. “Imi place sa economisesc, iar atunci cand voi creste mi-ar placea sa calatoresc, sa-mi cumpar o casa si o masina. Criza din Italia nu m-a afectat pentru ca eu imi strang banii. Incerc sa agonisesc, tocmai din cauza crizei”, spune baietelul.
In orasul vecin, Villarik, in loc sa se agite cu privire la problemele financiare ale Italiei, un grup de tineri s-a apucat de cantat. Formatia se numeste Bidonvillarik, iar instrumentele lor sunt facute din resturi reciclate. Chiar daca muzica ii ajuta pe copii sa uite de probleme, si ei simt criza in fiecare zi. Unul dintre cantareti a marturisit ca isi cauta un loc de munca precum sofer pe autobuzul scolii, pentru ca tatal sau nu mai are job.