Seceta, recoltele distruse si conflictele armate permanente au facut ca multi localnici din Somalia sa se refugieze in Kenya si Etiopia. Al-Shabaab, un insurgent islamist care controleaza mare parte din Somalia, a interzis accesul organizatiilor umanitare aici.

Iar lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat cel putin 11,3 milioane de persoane din Etiopia, Kenya, Somalia si Republica Sudanului au nevoie de mancare pentru a supravietui. Mai mult, oficialii UNICEF spun ca doua milioane de copii din aceste regiuni, cu varsta mai mica de cinci ani, sufera de malnutritie.

Multi dintre cei care fug din Somalia se refugieaza in una dintre cele trei tabere din Dadaab, in nordul Kenyiei. Din pacate acestea sunt aproape pline si nu pot a tine pasul cu cei 10.000 de somalezi care sosesc aici saptamanal. Chiar si asa, numarul celor care pleaca din Somalia, dar nu reusesc sa mai ajunga in tabere, este mult mai mare. Sute de oameni, dintre care majoritatea copii, mor de foame pe drum.

Cele trei tabere din Dadaab, Dagahaley, Hagadera si Ifo, au fost construite acum 20 de ani si proiectate sa gazduiasca doar 90.000 de persoane. Acum, aici sunt cazati mai mult de 350.000 de refugiati, iar pana la finele anului vor fi circa 450.000 de persoane, mai mult decat intreaga populatie din Malta.

Si alte tabere sunt aproape pline si sunt sustinute prin donatii. Spre exemplu, Fondul de urgenta pentru dezastre din Marea Britanie a donat deja 36 de milioane de dolari, iar guvernul a alocat 11,4 milioane de dolari pentru activitatea UNICEF din estul Africii.

Preturile alimentelor la nivel mondial au explodat

Iar lucrurile nu par sa se indrepte. Si asta pentru ca preturile alimentelor au crescut in iunie aproape de nivelul record atins in februarie, dupa ce cotatia zaharului a urcat puternic si a anulat efectul pozitiv al declinului preturilor la cereale, a anuntat o institutie a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), citata de Wall Street Journal. In plus, expertii avertizeaza ca foametea s-ar putea extinde si in alte regiuni ale lumii.

Indicele preturilor alimentelor calculat de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA), care acopera cotatiilor mai multor materii prime din domeniu, a urcat cu 1% in iunie, la 234 de puncte, aproape de recordul de 238 de puncte, atins in februarie. Comparativ cu aceeasi luna din 2010, indicele se afla in urcare cu 39 de procente.
 
Principalul motiv al acestei evolutii il reprezinta cresterea in iunie a indicelui zaharului cu 14%, la 359 de puncte. Pretul a urcat din cauza temerilor privind declinul productiei in Brazilia, unul dintre marii exportatori la nivel global.
 
Preturile la cereale au coborat, dupa ce imbunatatirea conditiilor meteorologice a calmat temerile privind recolta in Europa si SUA, iar Rusia a anuntat realuarea exporturilor.

Citeste si:

Cine profita de pe urma crizei din zona euro. Germania va avea imperiul mult visat

Autoritatile incearca sa evite intrarea in incapacitate de plata a SUA. In ce poti investi daca dolarul se depreciaza masiv