Ministrul Finantelor anunta ca masurile de relaxare fiscala vor fi discutate si cu FMI si CE. Consiliul Fiscal: Taierile vor aduce noi dezechilibre in economie

"Dincolo de cateva mici critici de la cei care ziceau ca au ei un program mai bun, dar nu il au - un program mai bun decat cel pe care noi l-am propus n-are cine sa aiba in Romania - important este ca, dupa trei ani de munca, putem sa facem si reducerea TVA si toate celelalte masuri si, mai ales, avem pe termen mediu si lung un plan si o strategie foarte clara de dezvoltare economica", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern, potrivit Mediafax.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, l-a anuntat in acest context ca proiectul Codului Fiscal va fi din nou prezentat Guvernului, de aceasta data spre aprobare, in perioada 18-25 martie.

Proiectul a fost discutat de Guvern in urma cu o saptamana, in prima lectura. Presedintele Klaus Iohannis a declarat atunci ca are mari semne de intrebare privind reducerile fiscale anuntate de Guvernul Ponta, precizand ca Executivul nu a spus cum va gestiona aceste reduceri de impozite si taxe, aratand ca, per ansamblu, ideile sunt luate din propunerile PNL sau ale sale, dar ca Guvernul nu arata cum va gestiona reducerea de impozite si taxe.

Masurile de relaxare fiscala propuse prin noul Cod Fiscal, precum reducerea TVA si a CAS, vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in patru ani, din care jumatate va fi recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie, potrivit estimarilor Guvernului.

Fondul Monetar International a atras atentia, tottodata, ca masurile de relaxare fiscala incluse in proiectul noului Cod Fiscal trebuie analizate cu grija pentru o mai buna intelegere a modului in care pot fi atinse tintele de deficit fiscal ale Romaniei.

Premierul Victor Ponta declara la randul sau ca proiectul noului Cod Fiscal si de procedura fiscala nu reprezinta forma finala, fiind discutat cu mediul de afaceri, societatea civila si contribuabili si ca Guvernul nu impune nimic.

Ulterior, insa, Ponta a declarat ca ia in calcul inclusiv angajarea raspunderii Guvernului pe Codul Fiscal, daca acesta va fi blocat in Parlament.