"Este cel mai indraznet set de masuri fiscale de care am avut parte in ultimii 25 de ani, depasind ca impact si anvergura introducerea cotei unice din anul 2005. Speram ca acesta sa se materializeze si sa nu reprezinte doar un subiect de discutie pentru consultanti si presa pentru cateva saptamani", a declarat, intr-un comunicat, Gabriel Sincu, director executiv, asistenta fiscala si juridica, EY Romania

In opinia sa insa, cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul este cu privire la sursele de acoperire a deficitului generat de aceste noi reguli.

"Exista acum suficiente resurse in zona de economie subterana, care ar putea acoperi cu succes gaura din bugetul de stat. Ramane de vazut in ce masura autoritatile vor reusi sa colecteze aceste resurse, avand in vedere faptul ca vorbim despre evaziunea fiscala, o nuca ce s-a dovedit aproape imposibil de spart in ultimii 25 de ani", explica Sincu.

Consultantul fiscal considera ca cea mai interesanta masura pare sa fie cea referitoare la eliminarea impozitului pe dividende, pe care o apreciaza o adevarata surpriza pentru toata lumea.

"La prima vedere, ideea este de salutat, dar intrebarea care se pune este in ce masura aceasta va descuraja investitiile in favoarea decapitalizarii intreprinderilor. Totodata, avand in vedere ca noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, se pune intrebarea daca nu vor incuraja o noua tendinta in ceea ce priveste evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microintreprinderilor de la inceputul anilor 2000", a adaugat Sincu.

In alta ordine de idei, el crede ca eliminarea impozitului pe dividende poate reprezenta o gura de oxigen pentru piata de capital, functionand ca un magnet pentru investitorii persoane fizice care vor cumpara actiuni in speranta obtinerii de castiguri din dividende ce vor fi neimpozabile.

Guvernul intentioneaza sa elimine impozitul de 16% pe veniturile din dividende de la 1 ianuarie cu 2016, invocand evitarea dublei impuneri, ceea ce va duce la diminuarea comportamentului evazionist si limitarea externalizarii profitului, masura fiind inclusa in proiectul noului Cod Fiscal.

Finantele estimeaza o scadere a incasarilor bugetare prin eliminarea impozitului de veniturile din dividende de 1,86 miliarde lei in 2016, concomitent cu o crestere incasarilor din TVA, contributii sociale si venituri din salarii de 1 miliard de lei, ceea ce inseamna o pierdere neta de 860 milioane lei in primul an de aplicare.

VEZI AICI TOATE MODIFICARILE PE CARE LE PROPUNE GUVERNUL.