"Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile, să treacă peste această perioadă. Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori. Cred că putem să consumăm în continuare din restaurante folosind catering sau livrări. Nu mai putem să mergem în restaurante, dar putem să ajutăm restaurantele comandând de la ele în continuare. Este important ca oamenii să consume în continuare. Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii", a spus Cîţu, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Oficialul a adăugat că România nu are probleme de finanţare pe termen scurt, iar dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi în perioada următoare vor fi introduse alte măsuri pentru a susţine economia.

"Amânarea impozitului pe venit pentru persoanele fizice este o variantă. Mâine vor fi detalii. Pentru anumite sectoare din economie se poate face acest lucru până la două luni de zile, pe perioada de stare de urgenţă şi încă 30 de zile după aceea dată. Detalile vor apărea mâine în Hotărârea de Guvern. Acest pachet este de 2% din PIB. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc, suntem pregătiţi să introducem alte măsuri pentru a susţine economia. Nu vom lăsa economia României să nu fie susţinută de Guvern. Nu avem probleme de finanţare pe termen scurt. În funcţie de cum evoluează economia şi ce impact au aceste măsuri, dacă nu sunt de ajuns, suntem pregătiţi să luăm altele", a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Florin Cîţu estimează situaţia dificilă se va prelungi până în vară şi vrea să fie sigur că România va avea finanţare, lichidităţi, până la acel moment. Întrebat cât estimează că va dura situaţia actuală, ministrul a răspuns că se are în vedere o perioadă de şase luni.

"Începem cu o perioadă de şase luni. Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă. Şi după aceea vedem ce se mai întâmplă.(...) Aşa cum m-am pregătit şi la începutul anului pentru o perioadă dificilă, nu ştiam că se întâmplă această nenorocire, dar vreau să fiu sigur că avem finanţare, lichidităţi, că suntem ok până în vară. Între timp, cu fiecare informaţie pe care o avem ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf din aprilie s-ar putea să avem o situaţie mai bună prin mai, iunie, iulie," a explicat Cîţu.

Apel către companiile care nu sunt afectate de pandemia de coronavirus să plătească la timp impozitele şi taxele

Totodată, ministrul Finanţelor Publice face un apel la companiile care nu sunt afectate de pandemia de coronavirus să plătească la timp impozitele şi taxele, subliniind că autorităţile se gândesc chiar la un sistem de bonusare pentru cei care plătesc impozitele.

"Este important şi fac apel la companiile din România, cele care nu sunt afectate de epidemia de coronavirus, să plătească la timp impozitele. Ne gândim şi la un sistem de bonusare a celor care plătesc impozitele. Este important să avem şi pentru a transfera spre alte sectoare din economie lichidităţi", a declarat Florin Cîţu.

El a menţionat că vor fi luate luate o serie de măsuri care să asigure lichidate companiilor din România, precum returnarea la timp a TVA, şi a adăugat că în aprilie va fi o procedură nouă de returnare a TVA şi se va analiza unde se poate returna cu control ulterior.

"Şi celelalte măsuri: să nu mai punem popriri sau să nu avem executări silite, să nu avem exces de zel în această perioadă, să permitem activitatea companiilor. Aceste măsuri sunt luate pentru perioada în care în România este declarată stare de urgenţă şi 30 de zile după această perioadă. Vor intra în vigoare în această săptămână, una dintre ele trebuie să fie prin Ordonanţă de Urgenţă. Avem şedinţă mâine sau poimâine şi atunci va intra această ordonanţă ce va cuprinde mai multe măsuri.(...) Aceste măsuri au rolul de a ajuta în special acele sectoare din economie unde activitatea a scăzut, dar sunt alte sectoare unde lucrurile merg bine încă şi în aceste sectoare fac apel să se plătească la timp impozitele şi taxele", a explicat ministrul Finanţelor.

De altfel, înainte de videoconferinţa de urgenţă a miniştrilor de finanţe din UE, programată pentru luni după-amiaza, ministrul Finanţelor a subliniat că este foarte important să fie găsite cele mai bune soluţii economice pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi al mediului de afaceri pentru a trece cu bine de această pandemie.

"În acest moment, este foarte important să găsim cele mai bune soluţii economice pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi al mediului de afaceri pentru a trece cu bine de această pandemie. Fără îndoială avem de-a face cu o situaţie excepţională care va necesita un răspuns coordonat, constant şi responsabil", susţine Florin Cîţu, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

Miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre vor participa luni, 16 martie 2020, începând cu ora 16.00, la o videoconferinţă în cadrul reuniunii Eurogroup extins, care are ca scop instituirea unor măsuri economice coordonate la nivelul Uniunii Europene.

Reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare a fost amânată pentru vineri, 20 martie 2020, şi se va desfăşura în format de videoconferinţă.