Guvernul finalizează, marți, raportul privind efectele COVID-19 asupra economiei. Cîțu: Există varianta amânării impozitului pe venit pentru persoane fizice
Ludovic Orban, sedinta de Guvern
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că la nivelul Guvernului va fi finalizat marţi un raport al stării de fapt în economie pentru a stabili sectoarele cele mai afectate de pandemia de COVID-19 şi care necesită măsuri de sprijin şi criteriile de aplicare a acestora.
"Astăzi vom primi datele la nivel de sector pentru evaluarea impactului economic, care vor fi coroborate cu informaţiile de la Statistică şi Comisia de Prognoză. În cursul zilei de azi, vom avea un raport al stării de fapt în economie în acest moment pentru a stabili sectoarele care necesită măsuri de sprijin şi criteriile care vor sta la baza aplicării acestor măsuri", a scris Dancă, marţi, pe Facebook.
În același context, ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a declarat, la RFI, că Guvernul analizează eventuala amânare a plății impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar nu pentru toată lumea, ci doar acolo unde sunt probleme.
”Ne uităm și la măsuri în ceea ce privește impozitul pe venit pentru persoane fizice și astăzi se va definitiva și această măsură, vedem cum va fi ea la final. Sunt mai multe variante. Există varianta să amânăm pentru două luni de zile plata impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar pentru anumite sectoare, nu pentru toată lumea, acolo unde sunt probleme. Sunt mai multe variante, discutăm cu oamenii de afaceri și vedem care este cea mai bună variantă în acest moment. Trebuie să ne gândim că nu știm cât va dura această stare și trebuie să dozăm oarecum eforturile, nu vrem să luăm toate măsurile acum și apoi să rămânem fără a avea resurse în perioada următoare”, a explicat Cîțu.
Ionel Dancă a mai adăugat că, luni, discuţiile purtate în cadrul Grupului ECOROM s-au concentrat pe pregătirea la nivel tehnic a măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemia COVID-19. "Astăzi, vom relua discuţiile tehnice pentru a finaliza forma actelor normative care vor fi adoptate", a completat Ionel Dancă.
El a reamintit că luni au avut loc discuţii şi cu reprezentanţii sectoarelor economice cele mai expuse la riscurile generate de pandemia cu noul coronavirus: transporturi, turism, HORECA, organizatori evenimente.
Şeful Cancelariei prim-ministrului a menţionat că tot luni s-a desfăşurat o consultare amplă cu reprezentanţii companiilor din domeniile economice esenţiale pentru buna funcţionare a serviciilor către populaţie: reţele comerciale, lanţuri farmaceutice, utilităţi, carburanţi, bănci, comunicaţii.
"Mesajul lor e că sunt pregătiţi cu stocuri pentru perioada următoare. După un vârf al cererii de bunuri şi servicii în ultimele zile, situaţia în momentul de faţă s-a calmat şi sunt semnale că cererea se va tempera în perioada următoare. Nu, nu avem de toate, dar toată lumea este implicată, de la furnizori de servicii până la autorităţile statului, şi facem tot posibilul pentru a gestiona cât mai bine această perioadă dificilă pentru România, provocată de o pandemie cu o evoluţie încă imprevizibilă la nivel mondial", a transmis Dancă.
Pe acelasi subiect: