Ministrul Finanțelor a cerut amânarea plăţii ratelor la bănci și a impozitelor către stat și promite măsuri pentru IMM-uri. Ce soluții propun oamenii de afaceri Guvernului și BNR
Florin Cîțu
Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, sâmbătă, că a luat deja o serie de măsuri pentru susținerea economiei în această perioadă și că săptămâna viitoare va anunța o serie de pachete financiare pentru IMM-uri, în sectoarele cele mai afectate de epidemia cu coronavirus.
Florin Cîțu a explicat, într-o intervenție la Digi 24, că ministerul pe care îl conduce este pregătit pentru criza coronavirusului şi că are banii suficienţi pentru a face plăţile la pensii şi salarii, dar şi că a alocat deja bani pentru Ministerul Sănătăţii.
”Ne-am pregătit pentru mai multe scenarii, după cum ştiţi, am asigurat finanţarea României, pensii, salarii, ajutoare sociale, totul este deja asigurat pentru că am împrumutat în prima parte a anului şi am făcut bine că am făcut acest lucru, pentru că deja au început să crească dobânzile peste tot în lume. Acum pregătim măsurile care targetează direct sectoare din economie, aceste măsuri sunt deja elaborate şi vor fi aprobate în primele şedinţe de Guvern, de săptămâna viitoare. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu şi ne asigurăm că obiectivele sunt menţinerea creşterii economice, a locurilor de muncă şi menţinerea puterii de cumpărare a românilor”, a declarat Cîţu.
Ministrul Finanţelor a prezentat şi câteva măsuri care ar urma să fie luate în perioada următoare.
”Deocamdată, am anunţat măsurile simple, de a ajuta companiile să treacă peste o perioadă de 2-3 luni de zile. O parte dintre măsuri sunt de genul celei anunţate vineri, de a amâna o perioadă plata unor datorii la buget, cum ar fi contribuţii, deja am vorbit despre impozitele locale, am vorbit la ANAF să terminăm cu popririle în această perioadă pe conturi de persoane fizice sau chiar şi la companii, să nu blocăm activitatea. Am vorbit cu supermarketurile, m-au asigurat că există stocuri de produse. Avem şi pachete pentru IMM-uri pentru că acolo şi în anumite sectoare din economie, pe partea de garantare, detaliile le vom arăta săptămâna viitoare, iar pachetul va fi semnificativ, deci nu vom lăsa economia în acest moment”, a spus ministrul.
Florin Cîţu a discutat şi cu sistemul bancar despre amânarea plăţii ratelor.
”Am vorbit vineri cu sistemul bancar şi asta a fost cerinţa mea, să găsească soluţii pentru amânarea a 2-3 luni de zile a ratelor. Bineînţeles, aici se va face în corelare cu regulamentul BNR, dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată. Nu ştiu detaliile, le vom vedea. Se va face un program flexibil care să fie evaluat şi care să poată fi revăzut. Sistemul bancar a răspuns pozitiv”, a mai spus Cîţu.
Ministrul mai spune că a alocat 42 milioane lei pentru plata carantinei şi aproape 620 milioane de lei pentru Ministerul Sănătăţii, sumă ce ar putea fi majorată.
De asemenea, Cîţu spune că Ministerul Economiei face tot posibilul pentru a injecta lichiditate bancară pentru asigurarea plăţilor şi recomandă oamenilor să facă plăţi electronice.
”Vom face tot posibilul să injectăm lichiditate bancară ca să asigurăm plăţile. De asemenea, facem recomandare să se folosească sistemele electronice de plată, pentru că înţeleg că există o problemă la ATM-uri, se actualizează mai greu şi atunci va fi foarte bine ca lumea să folosească mai mult sistemele electronice de plată”, mai spune Ministrul de Finanţe.
Ce soluții propun oamenii de afaceri Guvernului și BNR
Într-o scrisoare deschisă către Guvernul României și către Banca Națională a României, organizația Romanian Business Leaders propune o serie de măsuri pentru susținerea capitalului românesc și ameliorarea efectelor economice generate de epidemia coronavirus.
“În calitate de reprezentant al capitalului românesc, Romanian Business Leaders (RBL) vă transmite măsurile pe care antreprenorii și șefii de companii din România le consideră vitale pentru ca mediul de afaceri să depășească șocul economic pe care îl provoacă pandemia COVID-19”, se arată în documentul oamenilor de afaceri.
I. Propuneri pentru Guvernul Romaniei
1. Plata tuturor restanțelor pe care le are statul față de companii din rambursări de TVA, contribuții aferente concediilor medicale de recuperat și pentru lucrările și serviciile prestate;
2. Amânarea la plată a tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie, cu reeșalonarea la plată timp de 9/12 luni;
3. Acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate;
4. Compensarea datoriilor statului cu sumele datorate de companii pentru bugetul de stat în următoarele 90 de zile;
5. Acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a contracta finanțări bancare pentru susținerea activității curente.
II. Propuneri pentru Banca Națională a României
1. Reducerea dobânzii de politică monetară cu minim 1 punct procentual;
2. Modificarea reglementărilor privind expunerile de risc și încurajarea băncilor comerciale pentru:
a. Amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru persoanele fizice, pe o perioadă de minim 90 de zile, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate;
b. Reînnoirea liniilor de finanțare pentru companii care sunt scadente în următoarele 90 de zile, pe o perioadă de minim 6 luni, fără garanții suplimentare, fără a se reduce expunerile și fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate;
c. Amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru creditele de investiții și pentru orice alte credite cu grafic de rambursare, pe o perioadă de minim 90 de zile și reeșalonarea acestor datorii pe o perioadă de 9/12 luni, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate;
d. Menținerea sau reducerea marjelor de dobândă la credite în sold.
“Avem încredere că România a învățat lecția crizei economice din 2008”, închid oamenii de afaceri scrisoarea deschisă către autoritățile din România.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România întră în stare de urgenţă începând de luni, pentru a se putea organiza mai bine în lupta cu răspândirea coronavirusului.
"Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în aşa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă (...) am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare", a spus şeful statului.
Iohannis a subliniat că starea de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus. Preşedintele a făcut apel la români să evite contactele care nu sunt absolut necesare şi să se informeze din surse publice.
Duminică dimineață, numărul pacienților confirmați cu coronavirus în a ajuns la 123. România a intrat în aşa-numitul ″Scenariu 3″, ceea ce înseamnă că avem între 101 şi 2.000 de persoane cu COVID19.
Pe acelasi subiect: