"Vor fi introduse, printre produsele accizabile, produsele din tutun incalzit care, prin incalzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fara a avea loc combustia amestecului de tutun si lichidele cu continut de nicotina destinate inhalarii cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Tigareta electronica». Aceasta masura este dictata de practicile la nivel european si discutiile in grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului", este anuntat in documentul datat 13 martie.

Noua acciza, care va fi aplicata din ianuarie anul viitor, va fi in cuantum de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care contine nicotina si de 384 lei/kilogram pentru tutunul continut in produse din tutun incalzit.

Comparativ, pentru tigarile obisnuite, acciza pentru tutunul de fumat fin taiat, destinat rularii in tigarete, si alte tutunuri de fumat este de 383 lei/kilogram.

Aceasta taxa va fi insa majorata constant in urmatorii ani, in raport cu inflatia din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicata de Institutul National de Statistica pana la 15 octombrie. Nivelul actualizat sal accizelor va fi publicat pe site-ul Ministerului Finantelor pana cel tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.

La inceputul acestui an, Italia a introdus acciza la tigarile electronice, in cuantum de 50% din valoarea accizei impusa la tigaretele clasice, iar producatorii de tigari electronice au sustinut ca masura favorizeaza marile companii din industria tutunului.

In Romania, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, dupa companiile din sectorul petrolier.