Pe prima pozitie a listei companiilor tranzactionate in prezent la Bursa de Valori Bucuresti si unde statul va plasa pe piata de capital o parte din actiunile minoritare figureaza Petrom (SNP), iar intentia Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totala de 20,64% detinuta de Ministerul Economiei), cu o valoare estimata la 2,43 miliarde lei, se arata intr-un document oficial.

Documentul indica totodata ca in subordinea Ministerului Economiei va fi constituita, ca sursa alternativa sau complementara celor bugetare, o structura tip fond de investitii, care va administra activele statului in industrie si energie, va participa la finantarea proiectelor de investitii si va valorifica actiunile detinute la companiile din portofoliul statului.

Pe lista au mai fost incluse Conpet (unde Ministerul Economiei detine 58,72% din actiuni si vrea sa vanda pe bursa 7,72% din titluri, pentru 21,3 milioane lei), Transelectrica (intentie de vanzare a 15% din actiuni, pentru 219,9 milioane lei, dintr-un pachet total detinut de Ministerul Economiei de 73,68%) si Transgaz (intentie de vanzare tot a 15% din actiuni, dar pentru 440,2 milioane lei, dintr-un pachet total de 73,51% din titluri).

O alta companie la care statul va vinde o parte din actiuni este Oil Terminal (OIL), unde Ministerul Economiei detine o cota de 59,62% din titluri. Intentia Guvernului este de a vinde pe bursa 8,62% din actiuni, cu o valoare estimata la putin peste 14 milioane lei.

Intr-un interval cuprins intre 6 si 9 luni de la aprobarea Guvernului vor fi scoase la vanzare, prin listare la BVB sau licitatie cu strigare, alte pachete minoritare de actiuni detinute de Ministerul Economiei la companii care nu sunt inca tranzactionate la bursa.

Pe lista pregatita deja de Guvern a fost inclusa compania Romgaz, pentru care intentia este de vanzare a 15% din pachetul total de 85,01% din actiuni detinut de minister, pentru 57,4 milioane lei.

Alte pachete, de cate 17% din actiuni, vor fi scoase la vanzare prin listare la BVB sau licitatie cu strigare la GDF SUEZ Energy Romania si Distrigaz Sud Retele, la E.ON Gaz Romania si la E.ON Gaz Distributie. La toate aceste trei companii, Ministerul Economiei detine cate 37% din titluri.

Guvernul estimeaza ca prin vanzarea a cate 17% din actiunile detinute la aceste trei companii va incasa 164,8 milioane lei, din care 47,8 milioane lei la GDF SUEZ Energy Romania si Distrigaz Sud Retele, 42,9 milioane lei la E.ON Gaz Romania si putin peste 74 milioane lei la E.ON Gaz Distributie.

Pe lista companiilor inca netranzactionate la BVB, dar la care statul va vinde pachete minoritare de actiuni prin listare la bursa sau licitatie cu strigare au mai fost incluse Enel Distributie Banat (unde Ministerul Economiei detine prin Electrica o cota de 24,87% din actiuni), Enel Distributie Dobrogea (cota de 24,9% din actiuni) si Enel Energie (cota de 37% din actiuni).

La aceste trei companii, Guvernul pregateste vanzarea unor pachete de actiuni de 14,87% (la Enel Distributie Banat, pentru 56,8 milioane lei), de 14,90% (la Enel Distributie Dobrogea, pentru 41,7 milioane lei) si de 27% (la Enel Energie, pentru 37,8 milioane lei).

Simultan cu aceste proceduri, intr-un interval cuprins intre 4 si 6 luni, Guvernul intentioneaza sa vanda si o parte din actiunile minoritare detinute la companiile privatizate in sectorul distributiei de energie electrica, dupa ce isi va exercita dreptul de optiune pentru vanzare prevazut in contractul de transfer al dreptului de proprietate.

Dreptul de optiune va fi exercitat la companiile E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie (unde Ministerul Economiei detine cate 27% din actiuni prin intermediul Electrica), pentru cate 17% din titluri. Guvernul estimeaza ca va incheia tranzactia intr-un interval de circa 4 luni de la depunerea notificarii si ca va incasa 30,6 milioane lei, in cazul E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei, in cazul E.ON Moldova Distributie.

Aceeasi operatiune va fi efectuata la companiile Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia (unde Ministerul Economiei detine cate 23,57% din actiuni prin intermediul Electrica), intentia Guvernului fiind de a vinde, intr-un interval de circa 6 luni, cate 13,57% din titluri, pentru 93,1 milioane lei, la Enel Energie Muntenia, respectiv 683,3 milioane lei, la Enel Distributie Muntenia.

Valoarea totala a incasarilor estimate de Guvern din vanzarea acestor actiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, putin peste un miliard de euro.

Guvernul a anuntat, in luna martie, ca va infiinta un fond national de investitii alimentat din actiunile minoritare detinute de stat la diferite companii si care sa fie valorificate pentru proiecte de investitii