Cat de ineficiente sunt institutiile de stat? Guvernul, primul luat la puricat de Banca Mondiala!
Sase institutii ale statului, in prima etapa, vor da examenul eficacitatii in fata expertilor Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, au declarat pentru incont.ro reprezentanti ai institutiilor financiare internationale. Potrivit acestora, scopul acestor teste nu e neaparat unul de reducere de costuri ci de eficientizare a sistemului.
Stiu ca suna aproape imposibil de realizat insa statul va trebui sa se conformeze acestor cerinte daca mai vrea sa atraga sumele ramase din imprumutul de 20 de miliarde de euro contractat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Este vorba de Secretaritul General al Guvernului, ministerul Educatiei, cel al Finantelor, ministerul Transporturilor, al Agriculturii si Consiliul Concurentei, practic, cele mai problematice institutii de stat in momentul de fata care gestioneaza cele mai importante sume si beneficiaza de multa putere decizionala. Pana in octombrie, expertii Bancii si ai Comisiei vor da verdictul in ceea ce priveste aceste institutii.
Expertii Bancii Mondiale se uita in principal la relatia dintre resurse si rezultate.
Practic Banca Mondiala, pe baza studiului, va realiza un plan de modernizare a administratiei publice pe care Comisia Europeana ne va cere sa il respectam.
Studiul va fi realizat pana in octombrie, in prima etapa, iar apoi alte sase institutii vor urma la consult.
Masurile care ar putea urma pentru eficientizare ar putea insemna si concedieri in unele insitutii de stat.
Aplicarea masurilor este un lucru foarte important pentru perioada imediat urmatoare.
Care e miza
Presedintele Traian Basescu a declarat de curand ca are in vedere prelungirea acordului pe care Romania in are cu Banca Mondiala si FMI.
Dintre aceste doua institutii, Banca Mondiala este singura care ar mai putea sa dea bani pentru deficitul bugetar, respectiv pentru ca statul sa peticeasca diferenta mare dintre cheltuieli si incasarile tot mai mici.
Banii de la Banca sunt cei mai ieftini bani pe care i-ar putea imprumuta Romania in prezent.
Astfel, ca sa primeasca inca un imprumut, reprezentantii statului vor trebui sa fie cat se poate de "ascultatori" si eficienti in implementarea reformelor la care s-a angajat. Aici ma refer sdi la legea pensiilor, salarizarii unitare si cea a invatamantului.
La jumatatea lui iulie 2009, Banca Mondiala a aprobat primul imprumut de 300 mil. euro (423 mil. $) pentru Romania, suma alocata fiind inclusa in programul de finantare de 20 mld. euro agreat cu FMI si Uniunea Europeana.
Institutia a promis Romaniei 1 miliard de euro in schimbul reformelor in domenii precum educatie, sanatate, pensii si protectie sociala si financiar.
In cadrul pachetului de finantare externa, cele trei imprumuturi de la Banca Mondiala, in valoare totala de 1 mld. euro, sunt atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul pensiilor si protectiei sociale si in sectorul financiar.
Pe acelasi subiect: