Google a anuntat, in Luna aprilie, ca vrea sa creeze o noua clasa de actiuni, a treia in structura companiei, care sa permita emiterea de noi titluri fara diluarea drepturilor de vot ale fondatorilor, potrivit Mediafax.

Potrivit reclamatiei intentate de actionarul Google, compania va putea emite noi actiuni pentru efectuarea de achizitii sau compensarea angajatilor fara a dilua votul de 56,3% controlat de Page si Brin. Reprezentantii Google nu au comentat informatiile.

Actiunea a fost intentata de Brockton Retirement Board, administratorul unui fond de pensii din statul Massachusetts, care vrea sa initieze un proces colectiv impreuna cu alti actionari minoritari nemultumiti de propunerea companiei.

Reclamantul sustine ca Page, Brin si Consiliul de Administratie al Google si-au incalcat "datoria fiduciara" (bazata pe increderea cu care au fost investiti - n.r.) fata de actionarii companiei.

"Page si Brin vor sa-si mentina puterea in timp ce vand volume mari din participatiile lor, castigand miliarde de dolari", se spune in reclamatie.

Schimbarea structurii actionariatului ar crea o noua clasa de titluri, fara drepturi de vot atasate.

Page si Brin nu si-au ascuns intentiile de a-si conserva influenta asupa companiei chiar si dupa listarea acesteia la bursa, in 2004, iar fondatorii vor sa-si pastreze controlul in pofida expansiunii Google.

Alaturi de presedintele board-ului executiv, Eric Schmidt, cofondatorii Google controleaza aproximativ doua treimi din drepturile de vot din actionariat, influenta conservata dupa oferta publica initiala a companiei, din 2004, printr-o structura pe doua clase de actiuni. Clasa A avea deja drepturi mai reduse de vot, iar clasa C, propusa joi seara actionarilor, nu va oferi deloc acest privilegiu.

Initial, structura cu doua clase de actiuni a fost introdusa pentru a apara compania de presiuni din afara in cazul unor potentiale investitii riscante, precum preluarea YouTube sau lansarea sistemului de operare Android pentru smartphone-uri si tablete PC, noteaza Page si Brin intr-un comunicat transmis joi de companie.

Noua modificare a structurii intareste aceste mecanisme de protectie, a aratat Google odata cu prezentatea planului.