Miliardarul Larry Ellison (67 de ani), veteran al industriei IT si cofondator al Oracle, si cofondatorul Google Larry Page (39 de ani), acum directori generali ai companiilor respective, si-au depus marti marturiile in procesul cu o miza de cateva miliarde de dolari privind dezvoltarea sistemului de operare pentru smartphone-uri Android.

Procesul a fost intentat de Oracle in august 2010, compania acuzand Google ca a calcat in picioare drepturile de proprietate intelectuala asupra limbajului de programare Java atunci cand a dezvoltat Android, transmite Reuters.

Google sustine ca nu a incalcat niciun brevet al Oracle si ca unele portiuni ale Java nu pot fi puse sub copyright, deoarece este un limbaj de programare "open-source", adica cedat patrimoniului public. Procesul vizeaza doua brevete.

"Cred ca nu am facut nimic incorect", a spus Larry Page in timpul marturiei in fata juriului, care va continua miercuri.

Oracle a dobandit Java dupa preluarea Sun Microsystems, in 2010. Cu un an inainte, Oracle a analizat fezabilitatea unei posibile achizitii a companiei canadiene Research In Motion, proprietarul marcii BlackBerry, ca prim pas in industria smartphone-urilor, potrivit marturiei lui Ellison. Totodata, compania a luat in calcul achzitionarea producatorului de PDA-uri Palm, preluat in final de Hewlett Packard.

Compania a decis in final sa nu intre pe piata telefoanelor si gadget-urilor mobile, a adaugat Ellison. El a continuat aratand ca Google este singura companie care nu a cumparat una dintre cele trei tipuri de licente oferite de Oracle pentru Java, subliniind ca alti jucatori importanti din industrie, precum Samsung Electronics sau Amazon.com, au achizitionat astfel de licente.

"Doar pentru ca ceva este open-source nu inseamna ca poti sa faci ce vrei", a spus Ellison, relaxat, raspunzand intrebarilor avocatilor celor doua companii.

Google se apara afirmand ca Oracle incearca sa "se agate" de succesul si popularitatea Android deoarece regreta ca nu a intrat, in 2009 si 2010, pe piata smartphone-urilor, devenita una dintre cele mai profitabile nise ale industriei IT.

Avocatul Google i-a pus numeroase intrebari lui Ellison privind intentia sa de a dezvolta un smartphone Oracle care sa se bata cu produsele Apple si Google.

Ellison a raspuns ca nu a incercat niciodata sa dezvolte software impreuna cu Google si ca smartphone-urile au fost una dintre "ideile lui proaste".

Miliardarul sustine ca a incercat, in 2010, sa-i convinga pe fostul CEO al Google Eric Schmidt si pe actualul director general Larry Page sa foloseasca o versiune mai noua de Java pentru dezvoltarea Android, pentru a creste compatibilitatea sistemului de operare cu standardele din industrie, insa discutiile nu au dat roade.

Seful Oracle si-a pastrat calmul si seriozitatea in timpul interviurilor, in timp ce Page a cautat sa-i dea cat mai putina atentie avocatului companiei rivale, zambind de mai multe ori catre jurati.

Avocatul Google a admis ca managementul companiei a negociat cu Sun Microsystems, inainte ca firma sa fie preluata de Oracle, un parteneriat privind dezvoltarea Android, insa in final sistemul a fost creat fara sprijin "din afara".

In 2011, Google a incercat sa ajunga la o intelegere cu Oracle, oferind despagubiri de 2,8 milioane de dolari pentru perioada de viata a Android pana la data acordului, plus 0,5% din veniturile generate de Android pana la expirarea primului brevet, in decembrie 2011, si 0,015% din aceleasi incasari pana la expirarea celui de-al doilea, in aprilie 2018. Oracle a refuzat oferta.