Reducerea TVA-ului la produsele alimentare, de la 24% la 9%, ar putea genera o crestere a consumului si a economiei.

Stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adaugand 0,7 puncte procentuale in plus la PIB.

Avansul anual de 4,3% al PIB in T1 a fost peste asteptari.

"Cresterea este una pe scara larga si se reflecta in mai multe sectoare economice, precum industria, serviciile, comertul, transporturile si constructiile. Datele confirma estimarile noastre pozitive cu privire la performantele economiei in urmatorii ani", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

Sectorul IT, care a inregistrat cea mai accelerata creștere in PIB in 2014, a avansat cu 24% in primele trei luni si are potential de crestere semnificativ pana la finalul anului.

Garanti Bank estimeaza ca IT-ul va fi continua sa fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltarii economice.

Totodata, valoarea adaugata din constructii a crescut cu 6,1% in primul trimestru, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a dezvoltarii segmentului cladirilor, iar transporturile au avansat de la an la an cu 10,7%, de doua ori mai rapid decat in T1.

Asteptarile pentru 2016 sunt pozitive in ceea ce priveste segmentul constructiilor si al investitiilor in infrastructura.

BNR ar trebui sa pastreze rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe tot parcursul anului, potrivit raportului macroeconomic al bancii.

Garanti Bank prevede o noua reducere a dobanzii cheie la inceputul anului viitor, atunci cand inflatia ar trebui sa scada din nou pe fondul reducerii TVA-ului. De asemenea, specialistii bancii estimeaza ca deficitul bugetar anul acesta va fi de 2%, iar anul viitor de 2,9%.

In 2016, cand TVA-ul general se va reduce, deficitul bugetar se va situa sub 3%, atat timp cat incasarile pastreaza ritmul actual, iar cheltuielile sunt monitorizate atent, mai arata banca.