Agentia de rating sustine ca politica fiscala va fi imuna la recenta instabilitate politica, in conditiile in care reformele fiscale au ajutat Romania sa-si reduca deficitul fiscal la 1,5% din PIB in 2014, comparativ cu 8,9% in 2009.

Cu toate acestea, Moody's subliniaza ca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si ineficienta unor companii de stat pun probleme pentru Guvern si constrang dezvoltarea infrastructurii.

"Romania continua sa inregistreze o crestere economica solida, ca urmare a majorarii exporturilor si cererii interne, pe fondul unui mediu inflationist scazut. Cu toate acestea, cresterea slaba a creditarii interne inseamna ca exista un spatiu limitat pentru intensificarea activitatii economice", a declarat analistul Moody's, Mathias Angonin. 

Reducerea deficitelor si imbunatatirea cresterii economice sustin ratingul 'Baa3' cu perspectiva stabila atribuit Romaniei, chiar daca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si riscul incetinirii schimburilor comerciale in regiune pun unele provocari.

De asemenea, integrarea economica graduala cu statele vecine continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre UE si FMI.

In plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, in conditiile in care calitatea activelor bancilor s-a imbunatatit ca urmare a scaderii creditelor neperformante, se mai arata in raportul Moody's, preluat de Agerpres.

Standard&Poor's si Fitch, atribuie fiecare un calificativ 'BBB minus' pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei.