"Pachetul de reduceri de taxe si impozite, din punct de vedere economic si financiar, este inaplicabil. (...) Trimiterea spre Parlament a Codului Fiscal spre examinare este un lucru intelept. Este un proces legal in desfasurare, este un drept al presedintelui si mai este ceva... Faptul ca institutiile statului roman reactioneaza chiar la o aprobare de 100% in Parlament. Exista institutii ale statului care reactioneaza, ca si Consiliul Fiscal, ca si Banca Nationala. (...) Si decizia premierului de a convoca sesiunea extraordinara a Parlamentului este una inteleapta", a explicat Mugur Isarescu.

In opinia sa, Codul Fiscal contine si masuri bune pentru economie, insa impactul bugetar de 2,3% din PIB pe care il presupune aplicarea sa de la 1 ianuarie 2016 va produce deraieri importante ale economiei romanesti.

Isarescu a precizat ca nu a luat in calcul si majorarile de salarii anuntate pentru sectorul bugetar, care ar mai aduce un impact de 1,3% din PIB. 

"Cum putem aplica aceste masuri fara sa negociem cu partenerii internationali. Avem deja crestere de 4%! Unde vrem sa ajungem? La 8%? Ne tin motoarele pentru asa ceva? Noi suntem la 4% (crestere economica) la viteza de croaziera. Ar trebui sa stam pe pilot automat, dar noi vrem sa tragem brusc de mansa. 2,3% din PIB. (...) Este o miscare brutala, de proportii, care in conditii de crestere economica nu isi are rostul. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade", a mai spus Isarescu. 

6 lucruri esentiale pentru economia Romaniei, lamurite de guvernatorul BNR

Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca discutiile din ultima vreme pe marginea Codului Fiscal dovedesc faptul ca fundamentele economice nu sunt intelese nici la 25 de ani de economie libera si a punctat sase lucruri pe care ar trebui lamurite. 

"Cate am auzit in ultimele 10 zile si cate am citit de la formatori de opinie, ma pune tare pe ganduri. Mi-am notat 6 lucruri care, daca erau clarificate, nu mai duceau la aceste discuti. O discutie in care criteriile economice sunt amestecate cu cele politice, sociologice, nu duce la nimic", a punctat seful BNR.

In acest context, el a mentionat ca unul dintre aspectele insuficient cunoscute este cel legat de "cum este condusa o economie de piata".

"Este condusa prin politici. Instrumentul principal de conducere este politica fiscal bugetara, care cuprinde si partea de taxe si partea de cheltuieli", a subliniat Isarescu. 

In opinia acestuia, discutiile privind o deviere de 0,1% - 0,2% de la traseul stabilit nu reprezinta doar o problema de finantare, ci si de deviere de la politicile anuntate.

"Conducerea economiei de piata se face prin politici fiscal-bugetare, si aici deficitul este esential. O deviere de doua puncte intr-un an ...se inrosesc (ecranele institutiilor financiare - n.r.), apar semnale de alarma: ce e cu avionul asta? A plecat de la Bucuresti la Bruxelles si unde vrea sa ajunga...la Polul Nord? Deviatiile de la aceste principii se penalizeaza, se ia carnetul de conducere...se considera ca nu stii sa conduci!", a punctat Isarescu. 

Potrivit guvernatorului BNR, in momentul in care vrei sa iesi din tintele stabilite, e ca si cum ai schimba ruta unui avion, si trebuie sa iti anunti intentiile.

"Daca vrei sa iesi din ruta stabilita, trebuie sa spui...uite, cand ajung la crestere economica de 4%, trec pe pilotul automat. Inseamna ca deficitul de 1% este o normalitate. Daca vrei sa iesi din el, sa treci de la 4% la 5% trebuie sa demonstrezi ca ai cu ce, ai combustibil, ai motoare puternice. Negocierile sunt foarte grele", a mai spus oficialul BNR. 

Un al doilea element care, in opinia guvernatorului, trebuie clarificat, este cel legat de faptul ca politica fiscal bugetara trebuie sa fie anticiclica.

"Si aici se ia carnetul de conducere, daca nu vrem sa o invatam", a subliniat Isarescu. El a amintit de introducerea cotei unice in 2005, care a fost o masura prociclica, mai ales ca s-a optat pentru 16% si nu pe 19%, care a dus la crearea unui deficit structural, care a fost acoperit din intrarile de capital. Si politica din 2008 a fost tot prociclica, a subliniat Isarescu, insa nu trebuie sa recidivam in 2016.

Viteza cresterii economice si convergenta catre tarile dezvoltate este un alt aspect care duce la dispute in societate, sustine guvernatorul. In opinia sa, obsesia pentru o crestere rapida, fara a se tine cont de macrostabilitate, ar putea produce un derapaj foarte costisitor.

"Trebuie sa iei vagoanele sa le repui pe sina. Pierzi timp, ani de crestere economica", a subliniat seful BNR. 

Ideea conform careia "nu putem creste economic fara deficit" este, de asemenea, contestata de guvernator. "De unde ne-a intrat prostia asta in cap si nu scapam de ea?", s-a intrebat Isarescu, mentionand ca de cativa ani economia Romaniei creste fara deficite, anul acesta fiind aproape pe surplus.

In schimb, el a avertizat ca se intentioneaza accentuarea deficitele bugetelor sociale, care si asa sunt foarte mari, pe considerente politice, electorale. 

Blamarea creditorilor internationali pentru faptul ca ne limiteaza sfera de decizie, "pozitiile deseori artagoase" ale autoritatilor romane in relatia cu acestia au impiedicat Romania sa obtina un rating de tip A de la agentiile de evaluare financiara, desi a avut performante bune in ultima vreme, a mai punctat guvernatorul la capitolul lucruri care sunt gresit intelese in dezbaterea economica.

"Costul finantarii este esential, poate sa iti manance 2 - 3% din PIB daca nu esti atent cu creditorii. Pe ce motiv ar trebui sa stricam relatia cu Fondul, cu UE? Avem senzatia ca ne exploateaza?", a intrebat guvernatorul. 

In plus, faptul ca decidentii nu au tinut cont de analiza fiscal bugetara si de rolul Consiliului Fiscal reprezinta un semnal de alarma.

"Pentru mine este alarmant faptul ca s-a discutat cateva luni zile de Codul Fiscal si nimeni nu s-a uitat pe site-ul Consiliului Fiscal. Sa vedem, ce spun acolo? (...) Este adevarat ca este un aviz consultativ, dar sa nu te uiti la aceste estimari este un semnal de alarma si pentru noi ca economisti, dar si pentru altii", a mai spus Mugur Isarescu